Washington Post ‘sansür yasası’nı yazdı: Konuşma özgürlüğü ortadan kalkıyor, demokrasi de öyle

Washington Post ‘sansür yasası’nı yazdı: Konuşma özgürlüğü ortadan kalkıyor, demokrasi de öyle
Washington Post, kamuoyunda “dezenformasyon yasası” ve “sansür yasası” olarak anılan yasa değişikliğini baş yazısına taşıdı. Gazete baş yazısında, Kılıçdaroğlu’nun yasaya ilişkin sözlerine ve CHP Milletvekili Erbay’ın Meclis kürsüsünde telefon kırmasına da yer verdi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, kamuoyunda “sansür yasası” ve “dezenformasyon yasası” olarak nitelendirilen yasa değişikliğini baş yazısına taşıdı. Gazete “Türkiye’de konuşma özgürlüğü kalkıyor, demokrasi de öyle” başlıklı yazısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yasaya ilişkin sözlerine ve CHP Milletvekili Erbay’ın Meclis kürsüsünde telefon kırmasına da yer verildi.

Cumhuriyet’in haberine göre; Washington Post’un, ‘sansür yasası’nın detayları hakkında bilgi verdiği yazıda, "Savcıların, gazetecilerin korku veya panik yaratma suçlamasıyla hapse atılmasında serbestlik sağlayacak" denildi.

Yasanın, Türkiye'yi daha da karanlığa süreklediğine değinen Washington Post, "Erdoğan'ın bir zamanlar canlı olan özgür basını boyun eğmeye zorladı" dedi. Gazete yayınlanan başyazıda, Erdoğan'ın son yıllarda gazetecileri hapse attığını, kendisine yakın isimlere ait şirketler ile medyayı kontrol altına aldığını belirtti.

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZLERİ VE CHP’Lİ VEKİLİN TELEFON KIRMA KONUŞMASI

Washington Post, Türkiye'de bazı bağımsız gazetecilerin yayınladıkları podcastler ve videolar ile hayatta kaldığını ifade etti. Sosyal medya platformlarının da yasadan etkileneceğini, yayınlanan içeriklerin hükümet tarafından engellenebileceğini veya yayından kaldırılabileceğini aktardı.

CHP milletvekili Burak Erbay'ın meclis kürsüsünde cep telefonunu kırdığı eylemi de yazısına taşıyan gazete, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini de paylaştı.

Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde Washington Post gazetesiyle görüşme gerçekleştirdiğini bilgisine yer verilen başyazıda, Kılıçdaroğlu, "Ülke gazetecilerini hapse atarsademokrasiden söz edemeyiz. Kimse düşünceleri yüzünden hapse girmemeli" dedi.

Washington Post'un yazısı Kılıçdaroğlu'nun “Aykırı sesleri kilit altına alarak gelişen bir ulus inşa edemezsiniz. Bu yeni yasa, Türkiye için geriye atılmış bir adımdır” sözleriyle son buldu.

Gündem