WSJ: Tarihin ilk Twitter üzerinden batan bankası

WSJ: Tarihin ilk Twitter üzerinden batan bankası
The Wall Street Journal gazetesi, Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) batışının hikayesini yazdı: Olay bir tweet’le başladı. Gerisi geldi. Panik büyüdü. İnsanlar paralarını çekmek için bankaya hücum etti. 42 milyar dolar nakit çekildi, SVB Twitter üzerinden battı.

Silikon Vadisi Bankası (SVB) ile Signature Bank’ın 72 saat içinde art arda iflaslarının küresel piyasalarda yarattığı panik ortamı devam ederken; The Wall Street Journal gazetesi SVB’nin batışında sosyal medyanın gücüne dikkat çekti.

Olayın perde arkasını yazan WSJ, bir tweet’le başlayan endişenin nasıl bir “bank-run” (Batacağı düşünülen bir bankadan mevduat sahiplerinin hep birlikte para çekmeye çalışması) paniğine döndüğünü kaleme aldı: “Müşteriler SVB’den geçen hafta 1 günde tam 42 milyar dolar nakit çekti.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, banka 1 milyar dolar negatif nakit bakiyesine düştü. Şaşırtıcı para çekme işlemleri, dijital bankacılığın sağladığı bir hızda gerçekleşti ve muhtemelen kısmen sosyal medya platformlarında yayılan viral panik tarafından körüklendi.”

Gazeteye göre, Twitter’ı kimler kullanmadı ki… Girişimciler… Yatırımcılar… CEO’lar… Şirket kurucuları… Yani kısacası paraya yön verenler bir anda tweet bombardımanıyla paniği pompaladı. CNN Televizyonu'na konuşan Yale Üniversitesi’nden finans profesörü Andrew Metrick yeni dönemi, “Eskiden insanlar şubelere koşarken, şimdi para mobil bankacılık üzerinden ya da online çekildi. Artık Twitter’ımız var!” diye özetledi.

Ekonomi