'Ya koltuğu bırakmazsa' endişesi Brezilya'yı sokağa döktü

'Ya koltuğu bırakmazsa' endişesi Brezilya'yı sokağa döktü
Brezilya'da binlerce kişi, anketlerde geride görünen aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun seçimleri kaybetmesine rağmen görevinde kalmakta diretmesi ihtimaline karşı sokağa döküldü. Ülkede bankacılardan sendika liderlerine uzanan önde gelen isimler de, seçimlerde yargıya destek beyan eden bir manifesto açıkladı.

Brezilya'da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ekimde düzenlenecek seçimlerde yenilgiye uğrasa bile bile koltuğunu bırakmayacağına dair endişe büyüyor. Ülkede iş dünyası, entelektüeller ve sanatçılar arasından önde gelen isimler seçim öncesinde yargıya destek için bir manifesto açıklarken, Bolsonaro'nun seçimi kaybetse bile görevini bırakmayacağından endişe duyan binlerce kişi de birçok kentte sokağa döküldü.

YARGIÇLARI HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Başta 681 Brezilyalının öldüğü Covid-19 pandemisindeki tavrı olmak üzere ekonomiden çevreye uzanan bir dizi nedenden ötürü destek oranları düşmüş durumdaki Bolsonaro, son aylarda ülkenin seçim sistemine eleştiriler yöneltiyor. Boslonaro, elektronik oylama sistemini sorgulayarak kağıtla oy verilmesini önermiş, bu sistemin hileye yol açabileceği yönündeki tepkilerin gölgesinde teklifi Kongre'de geri çevrilmişti.

Bolsonaro bununla da kalmayarak, seçimleri denetleten Yüksek Mahkeme yargıçlarının, anketlerde birinci sırada görünen solcu rakibi Luiz Inacio Lula da Silva'yı desteklemekle suçlamıştı. Ancak bu iddiasına kanıt göstermemişti.

'SEÇİMLERE VE HALKA SAYGI GÖSTERİN'

2 Ekim'deki seçimler öncesinde sağcı liderin koltuğunu bırakmaması endişeleri tırmanırken, dün Rio de Janeiro, Brasilia ve Recife kentlerinde eylemler düzenlendi. Katılımcılar Bolsonaro'ya hitaben "Seçime saygı gösterin, halka saygı gösterin" sloganları attı. São Paulo Üniversitesi'nin önünde, "demokratik hukukun üstünlüğü savunusu" başlıklı bildiri okundu.

1977 DEKLARASYONUNDAN ESİNLENEN MANİFESTO

Gösterilerin öncesindeyse, ülkenin önde gelen isimlerinin desteklediği ve 1 milyonu aşkın Brezilyalının imzaladığı bir manifesto ilan edildi. 1977'de ülkedeki diktatörlüğün kınandığı tarihi deklarasyondan esinlenen manifestoda, ülkenin demokrasisinin büyük tehlike altında olduğu uyarısı yapıldı.

Üst düzey bankacılardan sendika liderlerine çok geniş kesimlerin desteğini alan bildiride, yargıçlara destek beyan edilerek Yüksek Mahkeme'den "Anayasa'nın nihai koruyucusu" olarak söz edildi.

LULA'DAN DESTEK

Manifestoya destek veren solcu lider Lula da, "Ülkemiz eskiden egemendi ve saygı görüyordu. Onu geri almamız lazım" açıklaması yaptı. (Kısa Dalga)

Dünya