Yabancı bankaların seçim tahminleri: Faiz ve döviz kuru ne olacak?

Yabancı bankaların seçim tahminleri: Faiz ve döviz kuru ne olacak?
İngiltere merkezli Standard Chartered ve HSBC, Amerika merkezli Morgan Stanley, Bank of America gibi önemli bankalardan ve 'piyasa' aktörlerinden raporlar gelmeye devam ediyor.

Yabancı bankaların raporlarında, 'Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçim' olarak büyük puntolarla servis edilen, 14 Mayıs seçimleri yaklaştı. Özellikle Türkiye ekonomisinde ortodoks politikalara dönüş sinyalleri aranırken, ünlü bankalardan faiz politikasına dair görüş birliği içeren raporların sayısı artıyor.

Faizde artış beklentisi

ekonomim.com'un derlemesine göre İngiltere merkezli Standard Chartered ve HSBC, Amerika merkezli Morgan Stanley, Bank of America gibi önemli bankalardan ve 'piyasa' aktörlerinden raporlar gelmeye devam ediyor.

Gelen raporlarda, bazı ortak görüşler dikkat çekiyor. Bunlardan ilki faizlerde sert bir artış beklentisi. Bankaların tamamı seçimi muhalefetin kazanması halinde faiz oranlarında sert artışlar beklerken; ezici bir çoğunluğı ise, mevcut hükümetin kazanması halinde de ekonomide ortodoks politikalara dönüş bekliyor.

Citigroup analistleri, Türkiye'nin faiz oranlarına yönelik olarak önümüzdeki çeyrek için yüzde 40 tahmininde bulunurken, Bank of America analistleri için zirve yılın son üç ayında faizlerin yüzde 50'ye ulaşmasıyla gerçekleşecek.

Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin medyan tahmini de, faiz oranlarının Türkiye'de 2023'ün üçüncü çeyreğinde, yüzde 25,5'e çıkması yönünde.

İngiltere merkezli Standard Chartered'ın ekonomisti Farooq Pasha'a göre 27 Nisan'da alınacak son faiz kararında 50 baz puanlık bir indirim en muhtemel senaryo.

Döviz kuruna yönelik olarak hedeflerini de paylaşan Farooq Pasha liderliğindeki analistler, kurun hükümet değişimi farketmezsizin yükseleceğini, ancak yükselişin muhalefetin galibiyeti durumunda sınırlı kalacağını ifade etti.

Raporda konu hakkında "Mevcut politikaların devamının TL'nin reel olarak 2021 sonundaki seviyelere inmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir senaryoda dolar/TL'nin 2023 sonunda 36'ya ulaşabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.

Bloomberg Economics'e göre, mevcut hükümetin para politikasıyla işi henüz bitmedi ve mayıs ayında gerçekleşecek seçimler öncesi faiz oranlarında bir indirim daha yapılması muhtemel.

İngiltere merkezli çok uluslu bir banka olan HSBC, seçim öncesi dolar/TL tahminini 21 seviyesinden 24 seviyesine çıkartarak, dövizde yükseliş bekleyen bankalar arasına katıldı.


Morgan Stanley analistleri, seçim sonrası muhalefetin kazanması durumunda ekonomi politikalarında sert bir geri dönüş beklerken, faizler için tahminlerini yüzde 40'lı seviyelerin üstü olarak işaret etti.

Ekonomi