'Yağmacı' zannedilerek darp edildiğini iddia etmişti: ‘İşkence gördük, biz yağmalandık’ diyerek suç duyurusunda bulundu

'Yağmacı' zannedilerek darp edildiğini iddia etmişti: ‘İşkence gördük, biz yağmalandık’ diyerek suç duyurusunda bulundu
TikTok’ta “Vur ki vatan sağ olsun, Allah aşkına vur” şarkısıyla paylaşılan video, suç duyurusu dilekçesine eklendi.

Antakya’da yakınlarına yardım etmek isterken enkaz başında “yağmacı” zannedilerek alıkonulan ve darp edildiğini iddia eden Suriyeli H, ülkesine döndükten sonra avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Yıllar önce yerleştiği Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat’taki depremde enkaz altında kalan Suriyeli H., depremin üçüncü günü komşularının yardımıyla enkazdan çıkarılmış, eşi ve kızı ise hayatını kaybetmişti.

Dört kuzeniyle birlikte 11 Şubat’ta anne ve babasının yaşadığı Akevler Mahallesi’ne giden ve enkazdakilere yardım etmeye çalışan H. ve kuzenleri, polis ve jandarmalar tarafından “yağmacı” zannedilmişti. H., parmaklarında kırıklar olduğu için burada bırakılırken, 4 kuzeni gözaltına alınmıştı.

Resmi gözaltı işlemi yapılmazken, Beyhan Gençay Ortaokulu bahçesine götürülen Suriyeliler, darp edildiklerini, saatlerine ve yanlarındaki paralara el konulduğunu öne sürmüştü. Suriyeliler, bu anlara ait video görüntülerini daha sonra tesadüfen TikTok’ta gördü.

Suriyeli H., savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmak istedi ancak “Vur ki vatan sağ olsun, Allah aşkına vur” şarkısıyla TikTok’ta paylaşılan videoyu izledikten tehlike altında olduğunu düşünerek vazgeçti.

TikTok videosu delil olarak sunuldu

T24’den Sibel Yükler’in haberine göre, bütün ailesini kaybeden H., Suriye’ye dönmeden önce avukatına vekalet verdi. H. Türkiye’den ayrıldıktan sonra da avukatı Ali Can Süt, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, beş Suriyelinin enkaz başında işkenceye uğradığı ve yanlarında bulunan paralara el konulduğu öne sürüldü.

Dilekçeye göre, daha önce savcılıkla yaptığı görüşmede kendisi ve kuzenleri hakkında hiçbir gözaltı işlemi olmadığı ve alıkonulan paraların adli emanette bulunmadığı söylenen H.’nin başvurusuna, sosyal medyada yayılan gözaltı görüntüleri ve fotoğraflar da eklendi.

Dilekçede, “Enkaz altındaki ailesinin cenazesini almaya çalışan müvekkil kolluk güçleri tarafından ölçüsüz şekilde saldırıya uğramış, müvekkil ağır bir şekilde darp edilmiş ve üzerinde bulunan para hukuka aykırı şekilde alıkonulmuştur” denilerek, ilgili jandarma ve polislerin tespit edilerek “görevi kötüye kullanma”, “yaralama”, “işkence” ve “yağma” suçlarından kamu davası açılması istendi. (Kısa Dalga)

Gündem