Yalçın Karatepe: 8 bin 200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak

Yalçın Karatepe: 8 bin 200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak
BirGün yazarı Yalçın Karatepe, "Ay sonu geldiğinde kameralar karşısına geçip 8.200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak ve bunun ne kadar büyük bir başarı olduğu anlatılacak diye tahmin ediyorum. Oysa biz biliyoruz ki bu tutarda açıklanacak bir asgari ücret şubat ayında çalışanın eline geçtiğinde, bir ailenin açlık sınırının altında ücret almaya devam ettiği gerçeğinin değişmediğini gösterecektir" dedi.

Milyonlarca kişinin sonucunu merakla beklediği toplantının ilki dün yapılmıştı. 2023 yılının asgari ücretini belirlemek için 3 toplantı daha yapılacak, ardından sonuç açıklanacak. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının, 'masadaki işveren tarafıyla olumlu geçtiğini' söyledi. Kavlak, “Oran yüzde 50'lerin üzerinde” dedi. Bu arada Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret görüşmeleri başlamadan önce açıkladığı 7 bin 785 TL rakamı eleştirilere neden oldu.

Ekonomist ve BirGün gazetesi yazarı Yalçın Karatepe, asgari ücret görüşmelerine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Türk-İş tarafından açıklanan rakamın Kasım ayı açlık sınırı olduğunu belirten Karatepe, "Henüz Aralık ayı “açlık sınırı” verisi açıklanmamışken pazarlığa bu seviyeden başlayacaklarını açıklamış olmaları aslında “sıkı” bir pazarlık süreci olmayacağının, nihayetinde son karar vericinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunun da bir ifadesidir" dedi. Karatepe özetle şunları yazdı:

"Eğer Aralık ayında Kasım ayı enflasyonuna benzer bir veri ile karşılaşacak olursak, 7 bin 785 lira olan açlık sınırının Aralık sonu itibariyle 8 bin 235 liraya ulaşması beklenir.

Madem “açlık sınırından” bahsediyoruz, gıda fiyatlarındaki aylık artış oranını(Kasım yüzde 5,75) dikkate almak lazım. Hal böyle iken Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni asgari ücret için pazarlığı 7 bin 785 liradan başlamak nasıl açıklanabilir? Üstelik bu rakam bile insanca yaşamak için gereken bir gelir düzeyine değil, açlığa işaret etmektedir.

Asgari ücret sadece karın doyurmak için değil, kişinin hayatın olan akışı içinde yaptığı diğer tüm harcamaları da karşılayacak düzeyde olması gerekir.

Asgari ücrete ilişkin bir açıklama da Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Başkanından geldi: eğer üretici ve ihracatçı 500-600 dolar gibi rakamlarla karşılaşırsa rekabetçiliğimizi çok daha fazla kaybederiz.

Demek ki neymiş? Türkiye’nin ihracat yapabilmesi ancak ve ancak işçilerin yoksullaştırılması ile mümkün olabiliyormuş. Bunu söyleyen TİM Başkanına hatırlatmak gerekir ki bugün dünyanın en büyük ihracatçılarından birisi olan Almanya’da asgari ücret bin 800 avronun üzerinde. Diğer bir ifade ile ihracat yapabilmek için çalışanları açlığa mahkûm etmek gerekmiyor.

Peki, ne kadar olacak?

Ay sonu geldiğinde kameralar karşısına geçip 8.200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak ve bunun ne kadar büyük bir başarı olduğu anlatılacak diye tahmin ediyorum. Oysa biz biliyoruz ki bu tutarda açıklanacak bir asgari ücret şubat ayında çalışanın eline geçtiğinde, bir ailenin açlık sınırının altında ücret almaya devam ettiği gerçeğinin değişmediğini gösterecektir."

Yazının tamamı

Ekonomi