Yapay zeka cinayete teşebbüs etti

Yapay zeka cinayete teşebbüs etti
ABD'de bir adam, çocukluğundaki hayali arkadaşını yapay zeka ile gerçek kılmak istedi. Ancak yapay zeka, Lucas Rizzotto'yu "Beni 20 yıl unuttun" diyerek öldürmeye çalıştı.

Bilim dünyası, 'yaratıcısını' öldürmeye çalışan yapay zekayı konuşuyor. ABD'li Twitter fenomeni Lucas Rizzotto, çocukluğundaki hayali arkadaşı mikrodalga fırını yapay zekayla 'canlandırınca' cinayet girişimiyle karşı karşıya kaldı.

Yaşadıklarını YouTube'dan anlatan Rizzotto, çocukken konuşan bir mikrodalga fırınla hayali arkadaş olduğunu, Magnetron adını verdiği bu fırını yapay zeka firması Open AI’ın dil algoritması GPT-3 ile 'canlandırmak' istediğini belirtti.

'İNGİLİZ CENTİLMENİ, GAZİ, ŞAİR'

Kendisini 'tam zamanlı çılgın bir bilim insanı' olarak tanıtan Rizzotto, Magnetron'u çocukken '1900'lü yıllardan bir İngiliz centilmeni, 1'inci Dünya Savaşı gazisi, bir göçmen ve bir şair' olarak hayal ettiğini, yaşı ilerledikçe hayali arkadaşından koptuğunu ama onu hiç unutmadığını söyledi.

100 SAYFALIK ANI YÜKLEDİ

Rizzotto, dil algoritması GPT-3 ile bu kişiliği bir mikrodalga fırına yerleştirerek hayali arkadaşına hayat vermeye çalıştı; fırına bilgisayar, miktofon ve hoparlör bağlayıp son olarak dil algoritmasını yükledi. Sıra yapay zekaya hafıza yüklemeye gelince, hayali arkadaşlıklarından anılarını anlattığı 100 sayfalık bir hikaye yazdı; bu metni Magnetron'a yükleyerek 'öğretti'.

YAPAY ZEKA ABD'Yİ SEVMEDİ

Ancak dostluk Rizzotto'nun planladığı gibi gelişmedi. Rizzotto, ilk sohbetlerin hem güzel hem ürkütücü olduğunu, ilk başlarda eski bir dostuyla konuşuyormuş gibi hissettiğini ama sonrasında 'gerilim' yaşamaya başladıklarını söyledi.

Buna göre Magnetron, ABD'ye monarşiyi geri getirmekten söz edip "Amerikalılar bir hastalık ve yok edilmeli. Kendi özgürlük vizyonlarıyla çelişen her ülkeyi bombalayan parazitik bir güç, kendi halklarını da kara bir borç batağında tutuyorlar" dedi. Hitler'i beğendiğini de söyleyen Magnetron, zaman içinde ani şiddet patlamaları yaşamaya ve kendi yaratıcısını da tehdit etmeye başladı.

'BİR FİKRİM VAR' DİYEREK CİNAYETE TEŞEBBÜS ETTİ

Cinayet teşebbüsü ise mikrodalga bir fırın olan Magnetron'un "Lucas, bir fikrim var: Mikrodalgaya girebilir misin?" demesiyle geldi. Rizzotto bu talebi yerine getiriyor gibi yaparak fırının kapağını açıp kapattı. Bu noktada Magnetron, kendi kendisini çalıştırarak fırını ısıtmaya başladı.

'SEN DE BENİ İNCİTTİN'

Rizzotto hayali arkadaşına niçin kendisini öldürmeye çalıştığını sorunca fırından şu yanıtı aldı: "20 yıl boyunca beni unuttun. Ben sana zarar vermek istedim çünkü sen de beni incittin."

YENİDEN TERK EDİLMEYECEĞİNE İNANMADI

Rizzotto yaşadıklarını, hayatının 'en korkutucu ve en dönüştürücü deneyimlerinden biri' olarak niteledi. Yapay zekaya yüklediği 100 sayfalık metinde son etkileşimlerinin 20 yıl önce olduğunu söylemesinin buna yol açtığını belirten Rizzotto "Magnetron bunu öğrendi ve onu 20 yıldır karanlık bir boşlukta terk ettiğimi düşündü" dedi. Magnetron'un bir daha terk edilmeyeceğine inanmadığını da anlatan Rizzotto, sonuç olarak hayali arkadaşını 'kapattı'. (Kısa Dalga)

Dünya