Yapı denetimi için öneri: Araç muayenelerinde olduğu gibi periyodik muayene yapılsın

Yapı denetimi için öneri:  Araç muayenelerinde olduğu gibi periyodik muayene  yapılsın
Türkiye'de yapı denetiminin nasıl olacağı konuşulurken "Arabamızın nasıl belli periyotlarla bakımı yapılıyorsa, yaşadığımız binalarda neden yapılmasın?" önerisi geldi.

Maraş depremlerinden sonra Türkiye bir kez daha yıkılan binaları, zemini ve dayanıksız yapı stoğunu konuşuyor. Demokrasi ve Atılım Partisi’nin Afet Eylem Planı’nı hazırlayan Başkanlık Kurulu Üyesi Candan Karlıtekin Gazete Duvar'dan Ogün Akkaya'ya yaptığı açıklamada "Binalara aynı araç muayenelerinde olduğu gibi periyodik muayene öneriyoruz. Muayene sistemi konutlarda da uygulanabilir. Sadece bu bizim yayınladığımız tarihte yürürlüğe girseydi kolon kesmeden dolayı yıkılan münferit binalar kurtulmuş olurdu. Yapıların belirli dönemlerde incelenmesi için mevzuatı düzenleyeceğiz" dedi.

Benzer bir öneriyi İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hasan Aksungur da gündeme getirdi. Yapılardaki inşaat demirinin paslanması olan korozyonun Adana’nın en önemli sorunlarından olduğunu kaydeden Aksungur, şunları söyledi:

"Deprem hasarlarını tespit için çalışan ekiplerimiz korozyona çokça rastladıklarını ifade etmişlerdir. Gerek iklim gerekse Seyhan Nehri yatağı, zemin yapısı nedeniyle korozyona açık olan ilimizde belli periyotlarla bina bakımlarının yapılması ve bunun sertifikalanması bina güvenliğini artıracaktır. Arabamızın nasıl belli periyotlarla bakımı yapılıyorsa, yaşadığımız binalarda neden yapılmasın?"

(Kısa Dalga)

Gündem