Yargıtay, laf atma kavgasında zanlılara verilen cezayı az buldu

Yargıtay, laf atma kavgasında zanlılara verilen cezayı az buldu
Mahkeme, İstanbul Gaziosmanpaşa’da laf atma sebebiyle başladığı iddia edilen kavgada 17 yaşındaki Hayrettin Perçem’in ölümüne neden olan sanıklar Kasım Çağlarlar ve Harun Özkara’ya, "tahrik indirimi" yapılarak verilen 18 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Yargıtay cezayı az bularak kararı bozdu.

Yargıtay, İstanbul Gaziosmanpaşa’da laf atma sebebiyle başladığı iddia edilen kavgada 17 yaşındaki Hayrettin Perçem’in ölümüne neden olan sanıklar Kasım Çağlarlar ve Harun Özkara’ya, "tahrik indirimi" yapılarak verilen 18 yıl 4 ay hapis cezası kararını az bularak bozdu.

Bozma kararının ardından İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Kasım Çağlarlar katıldı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Hatice Boz, bozma kararına uyulmasını istedi.

Bozma kararına uyulup uyulmayacağına sanıkların beyanlarının ardından karar verileceğini açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devam ettirilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Gaziosmanpaşa Hükümet Konağı önündeki meydanda, 20 Haziran 2016’da Ramazan ayı olması nedeniyle geçici olarak kurulan eğlence parkında, iki grup arasında laf atma ve sarkıntılık iddiasıyla tartışma çıktı. Bu olaydan iki gün sonra, 22 Haziran 2016’da aynı meydanda karşılaşan iki grup arasında yine tartışma başladı. Tehdit ve hakaret içerikli söylemlerle kavgaya dönüşen tartışma sonunda 17 yaşındaki Hayrettin Perçem, aldığı bıçak darbesiyle hayatını kaybetti. Anıl Doğan (21) ve Mert Can Erdöl (19) ise yaralandı.

Olaya ilişkin biri çocuk 6 sanık hakkında “Çocuğu kasten öldürme”, “Silahla tehdit”, “Kasten öldürme”, “Basit yaralama” suçlarından İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan ilk yargılamada müştekiler Mert Can Erdöl ve Anıl Doğan şikayetçi olmadıklarını söyledi. Olayda hayatını kaybeden Hayrettin Perçem’in babası Fahrettin Perçem ise şikayetçi oldu.

Yargılama sırasında sanıklar, kendilerini savunduklarını, ölen Hayrettin Perçem'in bile bile tahrik edici sözler söylediğini, silah sesi duyunca da kendilerini savunmak için bıçak kullanmak zorunda kaldıklarını anlattılar.

Mahkeme ilk yargılamanın sonunda Kasım Çağlarlar ve Harun Özkara hakkında, “Haksız tahrik altında çocuğu kasten öldürme” suçundan tahrik indirimi uygulayarak 18 yıl 4’er ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Olaydaki diğer kişilere yönelik yaralama suçundan verilen cezalara ilişkin hükmün açıklanmasını ise geri bırakıldı.

Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Hayrettin Perçem’in hakaret ve tehditten ibaret basit haksız eylemi nedeniyle 18 yıl 24 yıl arasında indirim öngören haksız tahrik maddesinin uygulanarak en alt sınırdan ceza verildiğine dikkati çekti. 18 yıl 4 ay şeklindeki hapis cezasını eksik bularak kararı bozan Yargıtay, sanıklara 22 yıl hapis cezası verilmesinin uygun olacağını tespit etti. (ANKA)

Gündem