Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: '153. madde açık, AYM kararına herkes uymak zorundadır'

Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk: '153. madde açık, AYM kararına herkes uymak zorundadır'
AYM'de, Can Atalay için 'hak ihlali' kararı alınması sonrası, kararı veren üyelere, Yargıtay'ın suç duyurusunda bulunmasına Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk tepki gösterdi. Selçuk, eski kurumunun kararını eleştirerek, "AYM hak ihlalleri konusunda yetkili makamdır. Ortada bir hak ihlali varsa burada son sözü söyleyecek olan AYM'dir" hatırlatmasında bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin 'hak ihlali' kararı, yerel mahkeme tarafından Yargıtay'a gönderilmiş, Yargıtay'da AYM'nin kararını 'Anayasa'yı ihlal etmekle' suçlamıştı. Bu karar sonrası Yargıtay'ın, Can Atalay'la alakalı kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması ise gündeme bomba gibi düştü.

Konuya ilişkin Gazeteduvar'dan Can Bursalı'ya görüşlerini paylaşan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, "Yargıtay'da böyle bir karar verilebileceğine ben inanmıyorum. Bu olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Türk hukuk sisteminin Anglosakson sistemden farklı olduğuna ve aslında Türkiye'de yüksek mahkemenin olmadığını ifade eden Selçuk, Yargıtay'ın da, Danıştay'ın da Anayasa Mahkemesi'nin de eşit olduğunun altını çizdi.

Selçuk, anayasanın 153. maddesine dikkat çekerek, "Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkes uymak zorundadır" ifadelerini kullandı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Can Atalay'la ilgili kararında AYM'ye "Sınırlarını aştın" demesinin de yanlış olduğunu ifade eden Selçuk, "AYM hak ihlalleri konusunda yetkili makamdır. Ortada bir hak ihlali varsa burada son sözü söyleyecek olan AYM'dir" diye konuştu.

Gündem