Yargıtay Onursal Daire Başkanı Aktan: AYM kararına uyulmaması ‘görevi kötüye kullanma’ suçudur

Yargıtay Onursal Daire Başkanı Aktan: AYM kararına uyulmaması ‘görevi kötüye kullanma’ suçudur
Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, “AYM’nin zaman zaman yetkisini aştığı ileri sürülmüş ve öteden beri tartışmalar yapılmışsa da bunun doğruluğu ve yanlışlığı tartışılmaktadır. Ancak AYM bir karar verdikten sonra bağlayıcılığı tartışmasızdır ve mutlak suretle uyulması gerekiyor” dedi.

Yargıtay Onursal Daire Başkanı Hamdi Yaver Aktan, Yargıtay’ın AYM’nin Can Atalay kararına uymayarak, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AYM kararlarının bağlayıcı olduğunu ve buna uyulmamasının yaptırımının TCK’ye göre ‘görevi kötüye kullanma’ suçu olduğunu belirten Aktan, AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu için ise “AYM kendi kendisini soruşturacak anlamına gelir. İşin içinden çıkılamaz bir durum” dedi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a konuşan Aktan, AYM kararlarının uyulması gereken kararlar olduğunu belirtti.

“Yargıtay’ın suç duyurusunda bulunması bugüne kadar görülmüş değil” diyen Aktan, AYM’nin, kendisine çizilen yasal sınırlar içinde karar verdiğini vurguladı.

“Bağlayıcılığı tartışmasızdır”

Aktan, şöyle devam etti:

“AYM’nin zaman zaman yetkisini aştığı ileri sürülmüş ve öteden beri tartışmalar yapılmışsa da bunun doğruluğu ve yanlışlığı tartışılmaktadır. Ancak AYM bir karar verdikten sonra bağlayıcılığı tartışmasızdır ve mutlak suretle uyulması gerekiyor. Mahkeme kararlarına uyulmamasının yaptırımı da TCK’ye göre ‘görevi kötüye kullanma’ suçudur. Bu baskıyı AYM’nin dikkate alacağını düşünmüyorum.

“İşin içinden çıkılamaz bir durum”

“Anayasayı yorumlamada bütün mahkemelerin yetkisi var ama nihai yetki AYM’nin. AYM’nin bir kararından dolayı suç duyurusu yapılması da yine AYM kendi kendisini soruşturacak anlamına gelir. AYM’de yargılanması gerekir. AYM’nin tümü kendi kendini mi soruşturacak? İşin içinden çıkılamaz bir durum. Bu suç duyurusunun pratik bir yararı olacağını düşünmüyorum.” (Kısa Dalga)

Gündem