Yargıtay'ın Soma adaleti: Her bir madenci canının bedeli 8 gün

Yargıtay'ın Soma adaleti: Her bir madenci canının bedeli 8 gün
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada Yargıtay, madenin patronu Can Gürkan'a verilen 20, Türkiye Kömür İşletmeleri baş kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a verilen 12.5 yıl hapis cezası onandı.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın düzeltilerek onanmasına oy çokluğuyla hükmetti.

Independent Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Haziran 2021’de yapılan duruşmada madenin patronu Can Gürkan'a verilen 20, Türkiye Kömür İşletmeleri Baş Kontrolörleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'a verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası onanmış oldu. Ormanoğlu ve Kurt'a verilen iki yıl süreyle kontrol teşkilatı başmühendisliği görevini yapmalarının yasaklanması kararı ise bozuldu.

Kararla birlikte, Can Gürkan'a yeniden cezaevi yolu açıldı. 2020 yılındaki infaz düzenlemesinden yararlanan Gürkan, yaklaşık iki buçuk yıl daha hapis yatacak.

Gürkan'a verilen 20 yıl cezanın infazı yarı yarıya indirilerek 10 yıla düşürülecek. 3 yıl denetimli serbestlik ve Gürkan'ın hapiste kaldığı 4,5 yıl da düşülecek. Cezanın 2 yıl 6 aylık infazı kalacak.

Ceza onanırsa Gürkan, toplamda 7 yıl hapiste kalmış olacak. Gürkan, 301 madencinin her biri için 8 gün hapis yatmış olacak. Gürkan'ın yurtdışına çıkış yasağı da bulunmuyor.

MUHALİF ÜYELERİN İTİRAZI

Karar, dairenin bürokrasi kökenli üyeleri Kenan İpek, Fuzuli Aydoğdu ve Mustafa Yapıcı kabul oylarıyla çıktı. Üç hakim, Yargıtay'ın verdiği ilk bozma kararından sonra daireye atanmış ve sanıkların olası kastla öldürme suçundan cezalandırılmalarına yönelik kararı da bozmuştu. Oy çokluğuyla çıkan karara şerh düşen daire başkanı Ahmet Er, Can Gürkan'ın maden ocağındaki yüksek riski bilmesine rağmen 'olursa olsun' mantığı ile hareket ettiğini ve bu nedenle olası kastla öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Muhalif üye Nadir Güngüneş ise, Gürkan'ın ihmallerine rağmen olası kastla öldürme suçundan cezalandırılmamasının, Türk Ceza Kanunu'nda yer alan olası kastla öldürme suçunun içini boşaltacağını ve başka bir olayda bu suçlamayla ceza verilemeyeceğini görüşünü dile getirdi.

HABERİN TAMAMI

Gündem