Yargıtay’daki YSK seçimlerinde yeni formül: İktidara yakın 3 isim, olmazsa 2 iktidara yakın, 1 milliyetçi üye

Yargıtay’daki YSK seçimlerinde yeni formül: İktidara yakın 3 isim, olmazsa 2 iktidara yakın, 1 milliyetçi üye
Yargıtay’daki 3 YSK üyeliği seçimlerinde, “Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar üye seçmeme” eğilimi açığa çıkınca yeni bir formül bulundu. Muhafazakar üyeler, “Hükümetle daha önce yakın çalışmış adaylar üzerinde birleşme”ye yöneldi. Pazartesi, muhafazakar üyeler önce 3 muhafazakar adayın 3’ünün de seçilmesi için zorlayacak, mümkün olmazsa milliyetçi görüşleriyle bilinen diğer adaya destek verilip seçilmesi sağlanacak, o aday da kendi tabanından, 2 aday için oy getirecek ve 2+1 formülü işletilecek.

ERSAN ATAR

Alacağı kararlarla Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin kaderini belirleyecek olan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK ) yapısını belirleyecek seçimler Yargıtay'da devam ediyor. YSK'nın görev süreleri dolan üyeleri için seçim yapan Yargıtay’da, Kurul’a yeni seçilecek üyelerin Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine kadar sürüncemede bırakılması stratejisi olduğu belirtiliyordu. Böylece yeni üyeler seçilemeyecek ve görev süresi dolmasına rağmen mevcut YSK üyeleri seçimlerin kaderini belirleyen kararları almaya devam edecekti. Ancak Yargıtay üyelerinin, hem kendi içinden hem de siyasetten gelen tepkileri de dikkate alarak, “O zaman daha önce hükümetle yakın çalışan, tavrı bilinen isimler seçilsin” görüşüne yöneldiği öğrenildi. Yeni bulunan bu formüle göre önce 3 üyenin de iktidara yakın “muhafazakar” adaylardan tulum olarak seçilmesi zorlanacak, bu mümkün olmazsa “en güvenilir” milliyetçi adayın da seçilmesi sağlanıp, bu adayın diğer iki muhafazakar adaya desteği istenecek. Bu durumda ise YSK üyelikleri muhafazakar ve milliyetçi adaylar arasında 2+1 olarak paylaşılacak.

YSK’da önümüzdeki hafta boşalacak 5 üyeden 2’sini Danıştay, 3’ünü Yargıtay belirleyecekti. YSK Teşkilat Kanunu’na göre tüm üyeler seçilmedikçe, seçilen üyeler göreve başlayamıyordu. Bu nedenle Yargıtay’da, YSK üyeliği seçimlerinin Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri’ne kadar seçilmemesi ve böylelikle YSK’nın genel seçimleri mevcut üyeleriyle yapmaları görüşü benimsenmişti. Bu doğrultuda, 3 YSK üyeliği için, şimdiye kadar görülmemiş şekilde 16 aday ortaya çıkmış ve Yargıtay’daki seçimler bu 16 adayla başlamıştı.

Kısa Dalga’nın edindiği bilgilere bu formülün açığa çıkması, hem Yargıtay’ın kendi içinde hem de AKP’nin belirli bir kesiminde rahatsızlık oluşturunca Yargıtay’da yeni bir formül benimsendi. Muhafazakar görüşleriyle bilinen yaklaşık 10 aday adaylıktan çekilerek daha önce hükümetle yargı bürokrasisinde beraber çalışan yine muhafazakar görüşleri öne çıkan 3 adayı destekleme kararı aldılar. Bu “en güvenilir” 3 aday, zaten ilk turlarda da yüksek oylar alan 8. Hukuk Dairesi Üyesi Feyzi Eroğlu, 12. Hukuk Dairesi üyesi Serdar Mutta ve 10. Ceza Dairesi Üyesi Talip Bakır olarak belirlendi.

Bu isimlerden Talip Bakır Adalet Bakanlığı’nda Tetkik Hakimi olarak görev yaparken, 2017 yılında Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilmişti. Serdar Mutta da Hakimler ve Savcılar Kurulu’nda Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunmuş, hükümetle yakın çalışmıştı. Yargıtay’da önceki haftadan beri yapılan YSK üyeliği seçimlerinde en çok oy alan Feyzi Eroğlu da Gaziantep’te Adli Yargı Komisyonu başkanı olarak görev yapmış ve görevinin gereği olarak da, Adalet Bakanlığı ve dolayısıyla AKP’nin çalışma şeklini yakından bildiği isimlerdendi.

“Mümkünse 3’te 3, olmazsa 2+1 formülü”

Yargıtay’daki YSK üyeliği seçimlerinin son turu 6 adayın katılımıyla yapıldı. Muhafazakar görüşleriyle bilinen 3 adayın dışındaki diğer 2 adaydan 1’i olan 7. Ceza Dairesi Üyesi Bülent Savtok daha çok “demokrat” kimliğiyle ön plana çıkıyor. Son turlarda adaylığını sürdüren diğer iki adaydan 4. Ceza Dairesi Üyesi Necip Topuz ile 11. Ceza Dairesi Üyesi Ahmet Badallı ise milliyetçi görüşleriyle tanınıyor.

Yargıtay’da Pazartesi günü öğleden önce turlara devam edilecek. Öncelikle muhafazakar görüşleriyle bilinen Feyzi Eroğlu, Serdar Mutta ve Talip Bakır’ın 3’ünün de YSK üyeliğine seçilmek için salt çoğunluğu sağlaması için çalışılacak. Pazartesi günü yapılacak günün ilk turunda bu sağlanamazsa bu 3 adaydan 1’i çekilip diğer 2 adayın, milliyetçi görüşleriyle tanınan Ahmet Badallı’yı desteklemesi, Ahmet Badallı’ya oy veren Yargıtay üyelerinden de diğer 2 muhafazakar görüşlü adaya salt çoğunluğu sağlayacak miktarda destek sağlamaları beklenecek. Bu formül Yargıtay’da “mümkünse 3’te 3, olmazsa 2+1 formülü” olarak dillendiriliyor.

Bu formüle göre Yargıtay’daki seçimlerin, Pazartesi günü öğleden sonra veya Salı günü yapılacak turlarda tamamlanması ve YSK’nın 3 üyesinin belirlenmesi bekleniyor.

YSK’da boşalacak olan 5 üyelikten 2’si için Danıştay’da yapılan seçimler ilk turlarla sonuçlanmıştı. Danıştay üyeleri Ali Çopur ve İsmail Kalender ilk turlarla YSK’nın yeni üyesi olarak belirlenmişti. Yargıtay ve Danıştay’da seçimlerin tamamlanmasının ardından YSK yeni üyeleri ile 24 Ocak’ta toplanması bekleniyor. YSK’da yeni üyelerle yapılacak ilk toplantıda başkan ve başkanvekili seçimi de yapılacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber