Yargıtay'ın sanık lehine bozduğu cinsel saldırı davasında ATK raporu dosyaya girdi

Yargıtay'ın sanık lehine bozduğu cinsel saldırı davasında ATK raporu dosyaya girdi
Muğla’da bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve serbest kaldıktan sonra yapılan itiraz sonucu yeniden tutuklanan fail Orçun Gültekin hakkında Yargıtay, 18.5 yıl hapis cezasını sanık lehine bozdu. Bunun üzerine yeniden görülmeye başlanan davada istenen ATK raporu dosyaya girdi.

ESRA TOKAT

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

*Güvenlik nedeniyle mağdurun ismi yerine Ayşe Çınar mahlası kullanılmıştır.

Muğla’da bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve serbest kaldıktan sonra yapılan itiraz sonucu yeniden tutuklanan fail Orçun Gültekin hakkında verilen 18.5 yıl hapis cezası temyize götürüldü. Yargıtay ise verilen hapis cezasını ‘perinede erozyon yani tahribat bulunduğu’ tespitine ve olaydan sonra zorla arabaya bindirildiği sırada mağdur *Ayşe Çınar’ın çektiği videoda “Orçun bana tecavüz ediyor” sesinin duyulmasına rağmen sanık lehine bozdu.

"Cinsel saldırı eylemi mağdurda iz bıraktı mı?" raporu istendi

Bunun üzerine yeniden görülmeye başlanan davada İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15'inci Ceza Dairesi mağduru bulunduğu "Nitelikli Cinsel Saldırıya Teşebbüs, Cinsel Amaçla Cebir Tehdit veya Hile Kulllanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma), (Bozma Sonrası Tenzip Zaptına göre; Cinsel Saldırı)" olayları nedeniyle, işlendiği iddia edilen cinsel saldırı eylemlerinin mağdurda iz bırakıp bırakmayacağı hususunda rapor tanzim edilmesini istedi.

"Tıbben mümkün ama kanaate varılamadı"

Yarın görülecek duruşma öncesi Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu dosyaya girdi. ATK raporunda, “İddia edilen olayın, akabinde yapılan muayenede perinede tarif edilen eroze alanın, mahkemenizce sorulduğu üzere, vajinal yoldan el (parmak) sokma eylemi sırasında oluşmasının tıbben mümkün olduğu ancak mevcut verilerle Kurulumuzca kesin bir kanaate varılamadığı oy birliği ile mütalaa olunur” ifadeleri yer aldı.

İzmir Bölge Adliyesi 15. Ceza Dairesi’nde yeniden görülen davanın duruşması yarın saat 10.00’da görülecek.

Ne olmuştu?

Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2021 yılında yapılan ilk duruşmada Orçun Gültekin, "cinsel saldırı” suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle 9 yıl hapis ile ve toplamda 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme daha sonra, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, verilen ceza miktarı ve tutuklulukta geçen süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verdi.

Kolluktaki ifadesini değiştirdi

Sanık Gültekin kolluktaki ilk ifadesinde mağdurla kesinlikle ikamet ettiği eve ve odaya gitmediklerini söylemiş sorgudaki savunmasında ise bu ifadesini değiştirerek aparta gittiğini kabul etmişti. Fail Gültekin, kendi ailesine ait ve olay sırasında kimsenin bulunmadığı aparttaki odaya cinsel amaçla tehdit, cebir ve zorla döverek götürdüğü ardından da cinsel saldırıyı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Mahkemenin kararına itiraz edilmesi sonrasında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nde yapılan duruşmada mahkeme fail Gültekin’ hakkında taktir indirimi yapmaksızın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 14 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Gültekin, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adli tıp raporuna rağmen Yargıtay sanık lehine kararı bozdu

Sanık ve mağdur avukatlarının dosyayı temyize götürmesinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi dosyayı inceledi. İnceleme sonucunda Yargıtay, jinekolojik muayeneye ilişkin yapılan adli tıp raporunda ‘perinede erozyon yani tahribat bulunduğu’ tespitine rağmen sanık hakkında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nin verdiği nitelikli cinsel saldırı suçundan kurulan hükmü sanık lehine bozdu. Yargıtay, “Sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırı bulunmuştur” kararını verdi.

Gündem