Yeniden görülen cinsel saldırı davasında adli tıp raporu beklenecek

Yeniden görülen cinsel saldırı davasında adli tıp raporu beklenecek
Muğla’da bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve serbest kaldıktan sonra yapılan itiraz sonucu yeniden tutuklanan fail Orçun Gültekin hakkında Yargıtay, 18.5 yıl hapis cezasını sanık lehine bozdu. Bunun üzerine yeniden görülmeye başlanan davada bugün ATK raporunun beklenmesine ve sanığın tutukluluğunun devam etmesine karar verildi.

ESRA TOKAT


Muğla’da bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve serbest kaldıktan sonra yapılan itiraz sonucu yeniden tutuklanan fail Orçun Gültekin hakkında verilen 18.5 yıl hapis cezası temyize götürüldü. Bunun üzerine Yargıtay, verilen hapis cezasını sanık lehine bozdu.

Yeniden görülmeye başlanan davada bugün ilk duruşma İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nde görüldü.

Kadınlardan basın açıklaması: Mücadeleden biran bile vazgeçmeyeceğiz

Duruşma öncesi İzmir Kadın Platformu adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını, kadınlar adına Gizem Coşkun ve Beyza Arsoy okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cinsel şiddet faili Orçun Gültekin adeta bir kez daha ödüllendirilmiştir. Bu davada yaşananların ne yazık ki ne ilk ne de son olduğunu biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede tek taraflı olarak ayrılanlar, 6284 sayılı Kanun’u etkin şekilde uygulamayanlar, her alanda laiklik düşmanı gerici politikalarla kadınları şiddetin açık hedefi haline getirenler iktidarda olduğu müddetçe mücadeleden bir an bile vazgeçmememiz gerektiğinin farkındayız."

'Fail elini kolunu sallayarak aramızda dolaşabilir'

"Failin her an serbest bırakılmayacağının bir garantisi yok. Her an serbest kalabilir ve elini kolunu sallayarak aramızda dolaşabilir. Adaleti kazanana kadar davanın takipçisiyiz."

Bir sonraki duruşma 20 Mart'ta

Savcılık makamı "Suçun niteliği, mevcut delil durumu, sanığın alacağı muhtemel ceza miktarı dikkate alınarak sanığın tutukluluk halinin devamına ayrıca katılan mağduru ilgili adli tıp kurumundan gönderilecek olan raporun beklenmesi" kararını aldı. Sanık Orçun Gültekin'in ise tutukluluğuna devam kararı verdi.

Bir sonraki duruşma 20 Mart 2024'te saat 10.00'da görülecek.

Ne olmuştu?

Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi 2021 yılında yapılan ilk duruşmada Orçun Gültekin, “vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle cinsel saldırı” suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle 9 yıl hapis ile ve toplamda 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme daha sonra, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, verilen ceza miktarı ve tutuklulukta geçen süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin kararına itiraz edilmesi sonrasında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nde yapılan duruşmada mahkeme fail Gültekin’ hakkında taktir indirimi yapmaksızın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 14 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Gültekin, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adli tıp raporuna rağmen Yargıtay sanık lehine kararı bozdu

Sanık ve mağdur avukatlarının dosyayı temyize götürmesinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi dosyayı inceledi. İnceleme sonucunda Yargıtay, jinekolojik muayeneye ilişkin yapılan adli tıp raporunda ‘perinede erozyon yani tahribat bulunduğu’ tespitine rağmen sanık hakkında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nin verdiği nitelikli cinsel saldırı suçundan kurulan hükmü sanık lehine bozdu. Yargıtay, “Sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırı bulunmuştur” kararını verdi. (Kısa Dalga)

Gündem