Yarın görülecek Musa Anter davasında zaman aşımı riski: 3 ay kaldı

Yarın görülecek Musa Anter davasında zaman aşımı riski: 3 ay kaldı
Kürt aydın, gazeteci ve yazar Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin yarın görülecek olan davanın zaman aşımına uğramasına üç ay kaldı.

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın duruşması yarın Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

ZAMAN AŞIMINA ÜÇ AY VAR

JİTEM Ana davası ve 1993 yılında "Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürülen Ayten Öztürk davasıyla birleştirilen davada, zaman aşımı süresine 3 ay kaldı.

Son görülen duruşmada avukatlar, zaman aşımının dava kapsamında gündemden çıkarılmasını talep etti. Avukatların taleplerini mahkeme reddetti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Anter davasını takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Nuray Özdoğan, "Bugüne kadar birçok fail zaman aşımı maddesi işletilerek cezadan kurtuldu. Bu dosyaların zaman aşımına uğramasının sebebi etkin ve etkili yargılama yürütmeyen yargı makamları ile suç delillerini gizleyen, ortadan kaldıran delillere ulaşılmasını engelleyen devlet mekanizmasıdır. Sanıklar tutuksuz yargılanmakta, kaçak olanların yakalanması için işe yarar girişimlerde bulunulmamakta, adeta zaman aşımı süreci kasıtlı işletilmektedir. Bu suçlar örgütlü işlenmiş cinayetler olmasının yanı sıra devletin içindeki güçler veya onların desteğiyle işlenmiş suçlardır” ifadelerini kullandı.

"İNSANLIĞA KARŞI SUÇ"

Özdoğan, JİTEM davalarının "insanlığa karşı suç” kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi. Özdoğan, insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının işletilemeyeceğini ifade etti.

Yarın görülecek duruşmada sanık Hamit Yıldırım’ın adli kontrolünün kaldırılması ihtimalinin de olabileceğine işaret eden Özdoğan, "Bu halde ulaşılabilen tek sanığın da yurtdışına kaçma ihtimali doğacaktır. Suçu ortaya çıkartma ve aydınlatma amaçlı bir süreç yürütülmemektedir” dedi. Bu davanın aydınlatılmasının ancak ve ancak yaygın ve güçlü katılımla mümkün olacağını vurgulayan Özdoğan, davanın takip edilmesinin ve toplumsal desteğin güçlü olmasının gerektiğinin altını çizdi.

Gündem