Bakan Güler: Maalesef şehit ve gazilerimiz de oluyor

Bakan Güler: Maalesef şehit ve gazilerimiz de oluyor
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında bugün toplandı. Oturumda Milli Savunma Bakanı Meclis'i bilgilendirdi. Bakan Yaşar Güler, yaşanan asker kayıplarıyla ilgili ise ""Kararlılıkla yürüttüğümüz terörle mücadelemizde maalesef şehit ve gazilerimiz de oluyor... " diye konuştu.

Aralık sonundan itibaren kapalı olan TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında bugün toplandı.

Milli Savunma Bakanı’nın geçtiğimiz hafta 9 askerin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin bilgilendirme yaptığı toplantıdan bazı notlar şöyle:

AKP milletvekilleri tam kadro katıldı.

Oturumu CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de izledi.Oturum başlamadan yaklaşık yarım saat önce genel kurul salonuna giren Bahçeli, oturumun başlamasını Meclis sıralarında bekledi.

Özel, AKP temsilcileri hariç herkesle selamlaştı

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın aktardığına göre oturumun başlamasına kısa süre kala CHP Genel Başkanı Özgür Özel de salona geldi. Özel, salona girdikten sonra ilk olarak Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı. Ardından İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Sakık’la da yanlarına giderek selamlaştı.

Özel, AKP temsilcileri ile selamlaşmadan yerine geçti.

Kurtulmuş Yaşar Güler'i Hulusi Akar diye anons etti

Meclis'te ilk bilgilendirmeyi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler yaparken Meclis Başkanı Kurtulmuş, Yaşar’ı anons ederken dili sürçtü ve eski Bakan Hulusi Akar’ın adını söyledi.

Meclis sıralarında gülüşmelere sebep olan bu dil sürçmesinin ardından Kurtulmuş’un Yaşar Güler’i “Yaşar Paşa” diye anons etmesi de tepki çekti. Demokrat Parti Milletvekilleri burası Meclis diyerek tepkilerini gösterdi.

ANKA'nın aktardığına göre konuşmasına Pençe Kilit operasyonlarının önemli olduğunu ifade ederek başlayan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, şunları söyledi:“Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ülkemizin ve milletimizin güvenliğine yönelen tehditleri sınırlarımızın güvenliğine dayanmadan bertaraf edebilmek için cansiperane bir şekilde görev yapabilmektedir. Bu mücadelemiz sırasında ne acıdır ki şehit haberi alındıktan sonra bilen bilmeyen bazı kesimler tarafından çeşitli yorumlar yapılmakta, spekülasyonlar oluşturulmaktadır. Bir kısmı siyasi maksatlı olan bu söylemlerin kahraman Mehmetciğin gayretini yok sayma ve yürüttüğümüz mücadeleye zarar verme amaçlı olduğu da görülmektedir."

'Eleştiriler elbette olabilir ama...'

Güler "Ordumuzun bölgede ne işi var" diye sorulduğunu bildirerek "Ayrıca Suriye ve Irak'ta bedel ödediğimiz veya üs bölgelerinde gerekli tedbirlerin alınmadığı gibi stratejik öngörüden yoksun, teknik ve taktikten uzak, bilinçsiz ve artniyetli söylemlere de şahit oluyoruz. Şüphesiz ki bu söylemlerde bulunanlar, yakın geçmişte yaşananları Irak ve Suriye'den kaynaklı ödediğimiz bedelleri de unutmuşa benziyorlar. Eleştiriler ebetteki olabilir ancak böylesi hassas ve milli bir konuda birlik ve dayanışma içerisinde olmak yerine yaşadığımız acıların siyasi malzeme yapılması asla ve asla kabul edilemez" diye konuştu.

Güler sınır ötesi operasyonların gerekçesi olarak "Türkiye uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa hakkı gereği" ifadesini kullanarak 2019'dan bu yana Pençe harekatları ile Irak'ın kuzeyinde önemli bir başarı elde edildiğini söyledi.

'Eğer orada olmasaydık...'

Pençe hareketlerinin PKK'yi ağır tahribatlara uğrattığını ve bu nedenle TSK'nın hedef haline geldiğini söyleyen Güler "Şu an eğer orada olmasaydık örgütün sınırlarımıza yönelik saldırıları daha önce olduğu gibi devam edecekti ve kendi şehirlerimizde daha büyük bedeller ödeyecektik" dedi.

Olumsuz hava koşulları ve görüş mesafesi

"Kararlılıkla yürüttüğümüz terörle mücadelemizde maalesef şehit ve gazilerimiz de oluyor... " diyen Güler 22-23 Aralık ve 12 Ocak tarihlerinde üs bölgelerine yönelik saldırılarda olumsuz hava koşullarının olduğunu ve görüş mesafesinin olmadığını aktardı.

Eş zamanlı olarak Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki birçok üs bölgesine saldırıı girişimi olduğunu bildiren Güler "Bu saldırıların tamamına yakını engellendiği gibi üs bölgelerimize yaklaşan teröristlerin birçoğu da etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

'80 doktor görev yapıyor!

Sınır bölgesindeki askerlerin her türlü donanıma sahip olduğunu aktaran Güler "Teknolojinin sağladığı imkanları da etkin şekilde kullanıyorlar.Pençe- Kilit harekat alanında 53, diğer Pençe alanlarında da 27 olmak üzere toplam 80 doktorumuz üs bölgelerinde görev yapmaktadır... Yaralılarımızın olması durumunda tahliyeler hava şartları ile hareket emniyetinin gerekliliği dikkate alınarak helikopterler dahil en seri vasıtalarla üs bölgelerinden yapılmaktadır. Bu konuda hassasiyetimiz en üst seviyededir, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem