Yatırımcılar için kritik sınav başlıyor: Borsa'da fonlar neden harekete geçti?

Yatırımcılar için kritik sınav başlıyor: Borsa'da fonlar neden harekete geçti?
Ne oldu da BİST-100 endeksi bir günde yüzde 7’lere ulaşan düşüşle aynı seansta iki defa devre kesti?

Borsa İstanbul'da hisse senetleri değer kaybetmeye devam ediyor. BIST 100 Endeksi, cuma günü yüzde 7,37'yle ile 24 Şubat 2022'den bu yana en sert düşüşünü kaydederek 5.116,41 puandan günü tamamladı. Geçen hafta iki kere devre kesici devreye girdi. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya'nın haberine göre Borsa İstanbul’da 2023 içerisinde çok sert bir düzeltme bekleniyor. Halen de birçok uzman zaten bunu dile getiriyor. Mesele ise bu düzeltmenin zamanlaması. 2023’ün ilk günlerinde beklenen bir düzeltme değildi bu. Ama seçime kadar geçecek olan sürede beklenen bir şeydi.

Erkaya'nın haberinde "Peki o zaman ne değişti de BİST-100 endeksi bir günde yüzde 7’lere ulaşan düşüşle aynı seansta iki defa devre kesti?" sorusuna özetle şöyle yanıt veriliyor:

"(...) Tüm profesyonel kurumsal yatırımcılar 2023’teki hisse senedi stratejileri için bir takvim işletmeye başlamıştı. Bu hesapların tamamı da seçimlerin zamanında, yani 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacağı üzerine kuruluydu.

Elbette erken seçim senaryoları yazılıp çiziliyordu. Fakat bu senaryoyu yatırım stratejisi içerisine yedirmek, hele hele Türkiye gibi bir hafta içerisinde “olacak” denilenin “olmayacağa” dönebildiği bir ülkede cesaret ister. Fakat bu erken seçim dedikoduları bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından duyulup da artık bir senaryo değil ciddi olasılık haline dönüşmeye başladığı anda gördük ki; piyasadaki güçlü fonların çoğu daha önce bu senaryoyu satın almamış.

Bunu özellikle perşembe günü yatırım ve emeklilik fonlarının tavrında gördük. Hesapladıkları takvimden iki ay geriye gelebilecek bir seçim, Borsa İstanbul’da 2023 için kurulacak getiri stratejisini de mecburen değiştirdi. Yani 2022’yi dolar bazında yüzde 100’lere ulaşan bir borsa getirisiyle kapatan fonların yüzde 40-50 arası bir enflasyonun görülebileceği 2023’te benzer bir getiriye ulaşması için portföyün maliyet noktasını biraz geriye çekmesi beklenmeyen bir şey değildi.

Kritik sınav başlıyor


Borsanın geldiği bu noktadan itibaren yatırımcılar için çok kritik bir sınav başlıyor. Çelik gibi sinirler, seans içinde gerçekleşebilecek yukarı ve aşağı yönlü aldatıcı hareketlere karşı dirayetli durma, uzun vadeli yatırım denilen şeyi artık net bir şekilde kabul etme, günlük al-satlarla, hele ki kaldıraçlı veya kredili işlemlerle borsada kısa yoldan para kazanma hayalinden hızla uzaklaşma dönemi.

Borsadaki realizasyonun uzun vadeli yatırımcılara kolay kolay bulamayacakları türden bir alım fırsatı vermesi de bu işin en güzel tarafı. Seçim anketlerinin yavaş yavaş açıklanmaya başlamasıyla artık anketlerden bile etkilenebilecek bir piyasaya doğru gidiyoruz. Uzmanlara göre bu dönem ancak ve ancak sakin kalarak, özellikle sosyal medya tüyolarından uzak durarak veya bunları yapmayı başaramayacak olanın ise parayı profesyonel fon yöneticilerine emanet ederek en karlı şekilde atlatılabilir."

Ekonomi