Yavuz Bingöl: "Hep dik ve düzgün bir hayat yaşamaya gayret ettim.... Kapitalizmin 50 yıllık ömrü kaldı..."

Yavuz Bingöl: "Hep dik ve düzgün bir hayat yaşamaya gayret ettim.... Kapitalizmin 50 yıllık ömrü kaldı..."
İktidara yakın duruşuyla eleştirilerin hedefinde olan ve bir dönem savunduğu fikirlerden dönmekle suçlanan müzisyen ve aktör Yavuz Bingöl, "Dik ve düzgün bir hayat sürmek gerekiyor. Ben hep böyle yaşamaya gayret ettim" dedi. Kapitalizmin son 50 yılını yaşadığını savunan Bingöl, Z kuşağına da eğitim, yurt, harç gibi sorunlar yerine "Ülkenin geleceğine dair sıkıntılara karşı daha duyarlı olmalarını" tavsiye etti.
İktidara yakın duruşuyla eleştirilerin hedefinde olan ve bir dönem savunduğu fikirlerden dönmekle suçlanan müzisyen ve aktör Yavuz Bingöl, "Dik ve düzgün bir hayat sürmek gerekiyor. Ben hep böyle yaşamaya gayret ettim" dedi. Kapitalizmin sonunun geldiğini, son 50 yılını yaşadığını savunan Bingöl "İnsan onurunu korumak için, insan vicdanına daha yakın yeni bir düzen kurulması gerekiyor" dedi. "İleride bu ülkenin ne terör sorunu ne Fetö sorunu mülteci sorunu kadar önde olacak" diyen Bingöl Z kuşağına da eğitim, yurt, harç gibi sorunlar yerine "Ülkenin geleceğine dair sıkıntılara karşı daha duyarlı olmalarını" tavsiye etti.

Posta gazetesinden Oya Çınar'a konuşan Bingöl'ün sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Gençleri eleştiren de var, “Pırıl pırıl bir yeni nesil geliyor” diyen de. Siz, Z kuşağını nasıl buluyorsunuz?

Farklılar tabii. Teknoloji her şeyi etkiliyor. Gençler, dünyanın bir ucundaki gelişmeden anında haberdar oluyor. Beklentileri farklı. Bu da normal, bu yanlarını eleştirmiyorum ama çok ‘ben’ duygusuyla hareket ediyor Z kuşağı.

Nasıl olmalılar sizce?

Ülkenin geleceğine dair sıkıntılara karşı daha duyarlı olabilirler. “Eğitim için bu hükümet ne yapıyor, ben yurt dışında eğitim alacak mıyım? Üniversite harcım ne olacak?” Daha çok bunlarla dertleniyorlar. Sosyal medya da çok belirleyici birçok konuda. Orada da herkesin daha dikkatli olması gerekiyor. Herkesin her düşündüğü orada yazmaması, daha dikkatli olması daha iyi olur. 

Ülke ve dünya gündemiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Mülteci sorunu büyük… İleride bu ülkenin ne terör sorunu ne Fetö sorunu mülteci sorunu kadar önde olacak. Tabii bu ülkenin Osmanlı’dan gelen bir geleneği var. 600 yıl boyunca din, dil, ırk gözetmeksizin onca insanı aynı topraklarda barındırmışız. Türklerde komşusuna el uzatmak bir gelenektir. Ama entegrasyon sürecinin çok iyi çalışması gerekiyor.

Peki sizce nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor?

Valla ben, kapitalizmin sonunun geldiğini, son 50 yılını yaşadığını düşünüyorum. İnsan onurunu korumak için, insan vicdanına daha yakın yeni bir düzen kurulması gerekiyor. Toplum katmanları arasındaki uçurum açıldıkça, fakirleşen insan çoğaldıkça bu düzenin böyle gitmeyeceğini daha net görüyoruz hepimiz. Başka bir şey olacak, olması gerek.  

Bir öngörünüz var mı?

Bugünden bakınca ütopik geliyor tabii. Ama daha eşit daha adil bir dünya hayal ediyorum. Ama bu ütopyayı gerçekleştirebilecek bir lider var mıdır dünyada, onu bilemiyoruz.

Sizce uzak neresi? Neresi ve kim size uzak gelir?

Uzak… Çok soyut bir kavram. Ama despot, bencil, kırıp döken insanlar bana uzak gelir. Onlarla yaşarken hiç buluşmadım zaten. Hepsi uzaktır bana.


Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.