Yayıncılar Birliği'nden Orhan Pamuk soruşturmasına tepki

Yayıncılar Birliği'nden Orhan Pamuk soruşturmasına tepki
Türkiye Yayıncılar Birliği, Orhan Pamuk'a 'Veba Geceleri' kitabında "Atatürk'e hakaret" suçlamasıyla açılan soruşturmaya tepki gösterdi: "İfade ve yayınlama özgürlüğüne yönelen her türlü yasaklama girişimine karşıyız."

Türkiye Yayıncılar Birliği, Orhan Pamuk'a, 'Veba Geceleri' isimli kitabının "Atatürk'e hakaret” içerdiği iddiasıyla soruşturma başlatılmasına tepki göstererek bir açıklama yayınladı.

"Orhan Pamuk’a Yönelik Soruşturma Son Bulmalıdır!" başlığıyla yapılan açıklamada, fiili kitap yasaklarına dönüşen bu tür müdahalelerin demokratik toplum ilkesine zarar verdiği hatırlatıldı. 

Yayıncılar Birliği’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Orhan Pamuk hakkında 'Veba Geceleri' isimli kitabının 'hakaret' içerdiği iddiasıyla yeniden soruşturma başlatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Pamuk’un Mart 2021’de yayımlanan kitabı hakkında şikâyet üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararıyla takipsizlikle sonuçlandırılmıştı. Ancak takipsizlik kararına yapılan itiraz üzerine savcılık, aynı gerekçeyle kitap hakkında yeniden soruşturma başlattı.

Belirtmek isteriz ki bunun gibi davalar yayıncı ve yazarların zamanı ve kaynakları üzerinde ağır bir yük oluşturmakta, tehdit ve gerilim atmosferi yaratmaktadır. Yazar ve yayıncıları oto sansüre yönelten bu süreç meşru eserlerin yayınlamasını da zorlaştırmaktadır.

İfade ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve bu özgürlüklere müdahale edilmemesi anayasal bir haktır. Bu özgürlüklerin korunması demokratik bir toplum olabilmenin belirleyici etkenlerindendir. En önemli kazanımlarımız olan özgürlüklerimizin korunması ve yüceltilmesi için mahkemelerimizin daha özenli yaklaşımına ihtiyacımız vardır.

Türkiye Yayıncılar Birliği olarak ifade ve yayınlama özgürlüğüne yönelen her türlü yasaklama girişimine karşıyız. Fiili kitap yasaklarına dönüşen bu tür müdahalelerin demokratik toplum ilkesine zarar verdiğini hatırlatıyor, Orhan Pamuk’a kitabı nedeniyle açılan soruşturmanın derhal son bulması için yetkilileri somut adımlar atmaya çağırıyoruz."

Gündem