Yemekler için hep beyazını tüketmiştik: Oysa karası daha da faydalı çıktı

Yemekler için hep beyazını tüketmiştik: Oysa karası daha da faydalı çıktı
Kara fasulyenin beyaz fasulyeden daha faydalı olduğu bildirildi: Kara fasulye peki neden faydalı?

Siyah fasulye, Latin Amerika’da sıkça tüketilen bir tür besindir. Besin değerinin yüksek olması nedeniyle bu fasulyenin 7000 yıldır tüketildiği düşünülmektedir. Siyah fasulye, protein, lif, demir, magnezyum ve folat gibi birçok besin öğesini içermesiyle besleyici bir gıda kaynağıdır. Ayrıca düşük yağ içeriğiyle de tercih edilen bir besindir.

Siyah fasulye adını ülkemizde son yıllarda duyurmaya başlamıştır. Fakat bu fasulye, yıllar öncesinde Asya ve Afrika’da Portekizli tüccarlar tarafından keşfedilen bir besindir. Keşfinden bir süre sonra pek çok ülkeye tanıtılan siyah fasulye, Amerika topraklarında verimli bir şekilde yetiştirilir. Türkiye’de de özellikle Karadeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bilimsel gıda kaynaklarında ifade edilen adı “Phaseolus Vulgaris” olarak bilinen siyah fasulye, Türkçe’ye bu adla girmiştir. Siyah fasulye, kuru baklagiller kategorisinde yer alan ve oldukça besleyici bir gıda olan bir türdür. Protein içeriği ile özellikle vejetaryen beslenme düzeninde önemli bir yer tutar.

Siyah fasulye neden pek çok ülkede tüketilir?

Çünkü bu fasulyenin kullanım ömrü oldukça uzundur. Hava şartlarına dayanıklı bir yapısı olduğu için kolayca bozulmaz. Ayrıca pişirildikten sonra da uzun süre tazeliğini koruyabilir. Bu özelliğiyle de depolama ve taşıma açısından avantajlı bir besindir.

beans-799943-1280.jpg

Salata ve haşlama yemeklerde tercih edilen siyah fasulye, sağlık için sayısız faydaları da yapısında barındırır. Yüksek lif içeriği sindirim sistemi sağlığına olumlu etki ederken, düşük glisemik indeksi kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca antioksidanlar ve vitaminler bakımından zengin olmasıyla da bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Siyah fasulyenin sağlık açısından faydalarının yanı sıra lezzetli ve doyurucu olması da tüketimini artıran etkenlerden biridir. Bu nedenle dünya genelinde ve ülkemizde de siyah fasulyenin popülaritesi giderek artmaktadır. Besleyici özellikleri, uzun raf ömrü ve çeşitli yemeklerde kullanım kolaylığı ile siyah fasulye, dengeli bir beslenme için önemli bir alternatif oluşturmaktadır.

Siyah Fasulye Kalori ve Besin Değerleri

Siyah fasulye besin değeri ile pek çok mutfakta tercih edilmektedir. Faydaları ile dikkat çeken siyah fasulye kalori bilgilerini sizinle paylaşacağız. Siyah fasulyenin yapısında bulunan ve sağlığınıza çok iyi gelen vitamin ve mineraller nelermiş öğrenelim:

  • 1 yemek kaşığı siyah fasulye: 34 kalori
  • 100 gram siyah fasulye: 341 kalori
  • 50 gram siyah fasulye: 171 kalori

100 gram siyah fasulye besin değerleri listesi:

  • 62.36 gram Karbonhidrat
  • 21.6 gram Protein
  • 1.42 gram Yağ
  • 15.5 gram Lif
  • 5 mg Sodyum
  • 1483 mg Potasyum
  • 123 mg Kalsiyum
  • 17 iu A vitamini
  • 5.02 gram Demir

Kaynak: Nefisyemektarifleri.com, Kisadalga.net

Yaşam