Yeni akciğer kanseri ilacı ölüm riskini yarı yarıya azaltıyor

Yeni akciğer kanseri ilacı ölüm riskini yarı yarıya azaltıyor
On yıl süren küresel bir çalışmanın sonuçlarına göre, günde bir kez alınan hap şeklindeki ilaç, akciğer kanserinden ölme riskini yarı yarıya azaltıyor. Dünyanın en büyük kanser konferansında sunulan sonuçlara göre, “osimertinib” olarak adlandırılan ilacın ameliyattan sonra alınması hastaların ölme riskini yüzde 51 oranında azalttı.

Akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Yale Üniversitesi tarafından yürütülen son aşama çalışmanın sonuçları Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (Asco) Chicago'daki yıllık toplantısında sunuldu. Yale Kanser Merkezi Müdür Yardımcısı ve çalışmanın başyazarı Dr. Roy Herbst, "Otuz yıl önce bu hastalar için yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Şimdi elimizde bu güçlü ilaç var.” ifadelerini kullandı.

Donanımhaber'in derlediği bilgilere göre; geliştirilen ilaç, 26 ülkede 30 ila 86 yaş arasındaki hastalarda denendi. Hastalığın en yaygın formu olan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında ilacın tedaviye yardımcı olup olmadığına bakıldı. Denemelere dahil olan herkes, küresel akciğer kanseri vakalarının yaklaşık dörtte birinde bulunan ve Asya'daki vakaların yüzde 40'ını oluşturan EGFR gen mutasyonuna sahipti. EGFR mutasyonu kadınlarda erkeklerden daha yaygın olup, hiç sigara içmemiş ya da hafif sigara içicisi olan kişilerde de daha sık görülüyor.

'Hastalığın nüksetmesinin de önüne geçiliyor'

Herbst, ilacın "heyecan verici" sonuçları sayesinde hastalığın nüksetme riskinin de yarıya indirdiğini söyledi. Yapılan açıklamada ilacın, dünya çapında EGFR mutasyonuna sahip akciğer kanseri hastalarının dörtte biri için "bakım standardı" haline gelmesi gerektiğini söylendi. Herbst, çalışmanın bulguları göz önüne alındığında, akciğer kanseri teşhisi konan herkesin EGFR mutasyonu için test edilmediğini ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık