Yeni asgari ücret seçmeni nasıl etkiler?

Yeni asgari ücret seçmeni nasıl etkiler?
Yeni asgari ücretin seçmen üzerindeki etkisini yorumlayan Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, “Ciddi bir değişiklik yaratmayacak. Çünkü daha önce yapılan zamlarda hiçbir şeyin değişmediği görüldü, seçmen bunu biliyor” derken Artıbir Kamuoyu ve Pazar Arastırma Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner de “Sadece günübirlik bir heyecan yaratabilir seçmenlerde. Ancak ilerleyen günlerde ivme tekrar aşağı doğru inecektir” dedi.

ESRA TOKAT


Yeni yılda uygulanacak asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya yükseldi. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için Türk-İş 9 bin lira teklif etmiş, TİSK’in ise 8 bin 500 TL önerdiği öğrenilmişti.

2023 yılının 8 bin 500 liralık asgari ücreti açıklandığı gün itibariyle 455 dolara karşılık geliyor. Bu miktar, son 10 yıl içinde asgari ücretin dolar karşısındaki en yüksek seviyesine işaret ediyor. Ancak enflasyonun düşüşünün her ne kadar durdurulduğu iddia edilse de yurttaşın cebine yansıyan fiyatlar hala çok yüksek. Hal böyle olunca da seçimler yaklaşırken asgari ücretin 8 bin 500 olarak açıklanmasının AKP’nin oylarına nasıl etki edeceği de büyük bir merak konusu.

“AKP’nin artık tek sorunu ekonomi olmaktan çıktı”

Asgari ücretteki artışın anketlerde AKP’nin oy oranında ciddi bir değişiklik yaratmayacağını düşünen Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, “Çünkü AKP’nin artık tek sorunu ekonomi olmaktan çıktı. AKP’nin sorunu artık eskimiş olması. İnsanlarda büyük bir bıkkınlık var. Bu yüzden artık bir değişim istiyorlar. Daha önce yapılan zamlarda da hiçbir şeyin değişmediği görüldü, bunu biliyorlar ve bu yüzden de AKP’den ciddi bir ekonomik beklentisi de kalmadı artık seçmenlerin” yorumunu yaptı.

“Maaşın artmasıyla geçim sıkıntısı bitmiyor”

Türk-İş’in açıkladığından daha yüksek bir asgari ücret dahi verilse bile seçmende oy verme davranışının çok değişmeyeceğini belirten Özkiraz, “Artık insanlar maaşın artmasıyla geçim sıkıntısının bitmeyeceğini fark ediyor” dedi.

“Kışın bastırmasıyla birlikte asgari ücretin erimesi umutsuzluk halini eskiye dönüştürecek”

Artıbir Kamuoyu ve Pazar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner de yeni açıklanan asgari ücretin seçmenin üzerinde önemli bir etkide bulunmayacağını kaydederek, “Sadece günübirlik bir heyecan yaratabilir seçmenlerde. Ancak ilerleyen günlerde kışın daha da bastırmasıyla birlikte hayatın pahalılaşacağını ve faturaların da daha fazla geldiğini gördüğümüzde şu an açıklanan asgari ücretin erimesiyle karşı karşıya kalacak seçmen. Bu da kitlelerdeki umutsuzluk halinin yeniden eskiye dönüşmesine neden olacaktır” sözlerini kullandı.

“AKP’nin oyu Ocak ayında yüzde 32’lere çıkabilir ancak…”

Bu süreçte AKP’nin oylarının toparlanması ve yeniden üst bir dalgaya geçmesi konusunda asgari ücretteki artışın bir faydasının olmayacağını vurgulayan Çalışkaner, “İvme Ocak ayında yüzde 32’lere çıkabilir ancak bu aydan sonra tekrar aşağı yönde olacaktır. AKP şu an baz etkisi nedeniyle enflasyonu düşürdüğünü sanıyor ama Ocak ve Şubat ayı ile birlikte hayat pahalılığını önlemeyecek” değerlendirmesini yaptı.

Özel Haber