"Sezgin Baran Korkmaz'la ticari ilişkisi olanların ifadesi alınıyor"

"Sezgin Baran Korkmaz'la ticari ilişkisi olanların ifadesi alınıyor"
Avusturya'daki mahkemenin Türkiye'ye iadesine karar verdiği Sezgin Baran Korkmaz'la ilgili kara para iddialarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni bir inceleme başlattığı ve bu kapsamda çok sayıda kişinin ifadesinin alındığı belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın incelemesi kapsamında Sezgin Baran Korkmaz'la ilişkili bazı isimlerin ifadeleri alınıyor.

BirGün gazetesi yazarı Timur Soykan,  "SBK olayında yeni perde açıldı" başlıklı yazısında Hazine'nin incelemesine dair bilgiler aktardı. Soykan'ın yazısı özetle şöyle:

(...)  İddiaya göre; SBK’nin eski ortaklarından Mehmet Özbey, 7 Temmuz 2021’de ifadeye çağırıldı. Mehmet Özbey, Lev Aslan Dermen ile Türkiye’de Noil Yatırım İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurmuştu. Lev Aslan Dermen’in ABD’deki markasıyla aynı adı taşıyan bu şirket 5 milyon TL sermayeliydi ve bir yıl sonra tasfiye edildi. SBK gibi Karslı olan Mehmet Özbey, Ani Otel İşletmeleri A.Ş.’de SBK’nin ortağı görünüyordu. Ayrıca kayıtlara göre; SBK’ye ait Blane Teknoloji Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de yöneticiydi.

İfadesinde 2009’da NSM Lojistik isimli şirketinin bulunduğunu anlatan Mehmet Özbey, 8 milyon 750 bin dolarlık alacağını tahsil edemediği bir kişiyle davalık olduğunu söyledi. Bu dava sürecinde mağdur edildiğini savunan Mehmet Özbey, alacak için SBK’nin devreye girdiğini anlattı. Görüşmeler sonucunda 8 milyon dolarlık çek aldığını söyleyen Mehmet Özbey, bu paranın 6 milyon 550 bin dolarını SBK’ye borç olarak verdiğini belirtti. SBK, ona bu parayla yatırım yapacağını söylemiş ve kar payı vereceğini vaat etmişti.

Bu süreçte SBK, Lev Aslan Dermen ve Kingston kardeşlerle faaliyetlerine başlamıştı. Mehmet Özbey’den aldığı sermayeyi nerede kullandığını tahmin etmek güç değil.

YILLAR SONRA ÖĞRENDİ

Mehmet Özbey ifadesinde SBK’den bugüne kadar 2.5 milyon dolar tahsil edebildiğini, ancak geri kalan parasını alamadığını anlattı. Mehmet Özbey, 8 milyon dolar alacağı için açtığı davada, yani SBK’nin arabulucu gibi göründüğü olayda karşı tarafının avukatının SBK’nin avukatı olduğunu yıllar sonra öğrenmiş.

Noil Şirketi’nde yönetim kurulu başkanı olarak göründüğünü ancak hiçbir faaliyetine katılmadığını söyleyen Mehmet Özbey diğer ortaklık ya da şirket yöneticiliği konularını hatırlamadığını savundu. SBK’ye vekâlet verdiğini söyledi. İfadesinde Mehmet Özbey’e mal varlığı da soruldu. Hiçbir mal varlığının olmadığını, 10 yıldır çalışmadığını söyledi. Geçmişte SBK’ye verdiği parayı yasal yollardan kazandığını savundu. SBK ile ilgili bu incelemede çok sayıda kişinin ifadesinin alındığı öne sürülüyor."

YAZININ TAMAMI

Gündem