Yeni Akit yazarı: "Ekonomi ve maliye politikasının çok iyi yönetilmediği bir gerçek"

Yeni Akit yazarı: "Ekonomi ve maliye politikasının çok iyi yönetilmediği bir gerçek"
Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ: "Ekonomiden çok anladığımı da söyleyemem. Türkiye’nin bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya olduğunu kabul etmekle beraber ekonomi ve maliye politikasının çok iyi yönetilmediği bir gerçek.  Sürekli Merkez Bankası Başkanı ve paranın yönetiminden sorumlu bakanları değiştirmek çözüm müdür?

Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ, "Ak Parti’nin direniş cephesi" başlıklı yazısında doların artışın vatandaşı tedirgin ettiğini belirterek "Zengin ile fakir arasındaki makas iyice açılmadan gerekli tedbirler alınmalı ve piyasa rahatlatılmalıdır" dedi. Şanlıdağ özetle şunları yazdı:

(...) 
İktisatçı değilim. Ekonomiden çok anladığımı da söyleyemem. Türkiye’nin bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya olduğunu kabul etmekle beraber ekonomi ve maliye politikasının çok iyi yönetilmediği bir gerçek.  Sürekli Merkez Bankası Başkanı ve paranın yönetiminden sorumlu bakanları değiştirmek çözüm müdür? Düşük faiz, yüksek kur ile ihracata dayalı cari açığı kapatıcı ekonomi politikası başarılı olur mu, bilemem ama faizlerin düşürülmesinden rahatsız olan para baronları ve onlara bağlı şirketler baskı yaparak, doların yükselmesini tetikliyorlar. Oturdukları yerden; çalışmadan, üretmeden hazine bonolarına yatırım yapıp zenginliklerine zenginlik katan tefeci lobiler, aynı zamanda dolar zenginidirler. Zenginden alıp, fakiri kalkındırmak gerekiyor. Asgari ücret konusunda da vicdanlı bir karar vermek elzemdir. Kur ataklarının iktisadi verilerle bir alakasının olmadığını düşünüyorum. Dar gelirli vatandaşımızı fahiş fiyatlara ezdirmeyelim. Mutfaktaki yangın sönmez ise, düşük faizli yeni ekonomi modelinin ne anlamı kalır? 

Türkiye, ekonomik saldırılarla amaçlanan yüksek faiz modeline dönmeyerek bir nevi oyun kurmaya ve oyun bozmaya kalkışıyor. Düşük faiz, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ayakları üzerine oturan yeni bir ekonomik model sınanıyor. Öbür taraftan pahalılık ve yüksek kur ile sınanan bir Erdoğan gerçeği var. Yeni ekonomik modelin halka yansıması nasıl olacak? Dolardaki yükseliş her şeye yansıyor ve vatandaş bu durumdan çok tedirgin oluyor. Hem faizin ve hem de döviz kurunun düşük olduğu ekonomik model mümkün mü? Faizin düşürülmesi üretim, istihdam ve iş sahalarının canlanmasını sağlayacak, ücretli, dar gelirli memur-isçi sınıfının kredi kartı borçlarındaki ödemeleri kolaylaştıracaktır."

YAZININ TAMAMI

Gündem