Yeni uygulama: Şu an yaşadığınız yerin milyonlarca yıl önceki halini gösteriyor

Yeni uygulama: Şu an yaşadığınız yerin milyonlarca yıl önceki halini gösteriyor
Çevrimiçi harita, kullanıcıların halihazırda yaşadıkları şehirlerin 20 ila 750 milyon yıl önceki Dünya'da hangi noktada olduğunu görüntülemesini sağlıyor.

Dünya'daki kara parçalarının dinozorlar zamanında ve hatta dinozorlardan çok önceki zamanlarda nasıl göründüğünü gösteren etkileşimli bir harita oluşturuldu. Çevrimiçi harita, kullanıcıların halihazırda yaşadıkları şehirlerin 20 ila 750 milyon yıl önceki Dünya'da hangi noktada olduğunu görüntülemesini sağlıyor.

Independent Türkçe'deki habere göre "Eski Dünya Haritası" adı verilen bu interaktif harita, ABD'li jeolog C.R. Scotese'nin bir araya getirdiği levha tektoniği verilerinin yardımıyla oluşturuldu.

Kullanıcılar haritanın üst bölümünden istedikleri yılı seçebiliyor ve sol tarafındaki kutucuğa merak ettikleri herhangi bir şehrin ismini yazabiliyor.

Site Dünya'daki kara parçalarının Pangea adı altında tek bir kıta olduğu 240 milyon yıl önceye ayarlanmış durumda. Ancak bu dönemde birçok kent henüz oluşmamıştı. Bunlardan biri de İstanbul'du.

Bu nedenle haritada 240 milyon yıl önceki İstanbul'un yerini aratmak isteyen kullanıcılar, "İstanbul için konum belirlenemedi. Tektonik plakası bu kadar geçmişe uzanmıyor. Daha yakın bir yıla geçmeyi deneyin!" uyarısıyla karşılaşıyor. Haritada Ankara'nın geçmişini aratan kullanıcılar ise başkentin son derece eski topraklara ev sahipliği yaptığını görüyor. Öyle ki Ankara'nın tarihi 750 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor.

Yaşam