Yeni varyant süper bulaşıcı: 'Maskeniz yoksa enfekte biriyle konuşurken virüsü kapabilirsiniz'

Yeni varyant süper bulaşıcı: 'Maskeniz yoksa  enfekte biriyle konuşurken virüsü kapabilirsiniz'
Dr. Bayram Yıldız, koronavirüsün yeni varyantıyla ilgili "Enfekte birisiyle konuşurken eğer onun ve sizin maskeniz yoksa virüsü hemen alabilirsiniz. BA.5 ile ikinci kez hastalanmak mümkündür" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 tablosuna göre, 4- 10 Temmuz'da 117 bin 95 olan haftalık vaka sayısı, 11- 17 Temmuz tarihlerinde 226 bin 532'ye yükseldi. Günlük ortalama vaka sayısı ise 32 bin 362 oldu. Tabloda yer alan verilere göre, pandeminin başından bu yana Türkiye'de toplam 15 milyon 524 bin 71 vaka saptandı. Toplam vefat sayısı ise 99 bin 184 oldu.


Koronavirüsün yeni varyantı BA.5'in çok hızlı yayıldığı açıklanmıştı. Dr. Bayram Yıldız. gercekgundem.com'da yayımlanan yazısında yeni varyanta ilişkin "Diğerlerinden daha güçlü ve hızlı bir bulaşma yeteneğine sahiptir. Enfekte birisiyle konuşurken eğer onun ve sizin maskeniz yoksa virüsü hemen alabilirsiniz. Ayrıca aşıyla ya da hasatlığı geçirerek kazandığınız antikorlardan kolayca kurtulmaktadır. BA.5 ile ikinci kez hastalanmak mümkündür" dedi.

Dr. Yıldız, soru ve cevaplarla hazırladığı yazısında özetle şu bilgileri aktardı:

BA. 4 ve BA. 5 varyantlarının en sık görülen belirtileri nelerdir?

BA.4 ve BA.5 ile enfekte olan kişilerde öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve kas ağrıları görülebilir.

Omicron varyantının belirtileri en erken ne zaman görülür?

Enfekte bir kişi ile temastan sonra semptom geliştirmek için geçen süre önceki varyantlara göre daha kısadır. Araştırmalara göre bu süre 2 gün ile 1 hafta arasındadır.

Aşılıyken Covid-19’lu birisiyle temastan kaç gün sonra test yapılmalıdır?


Covid-19’lu bir kişi ilk temastan 3-5 gün sonra test yaptırın. Covid-19’lu bir kişide semptom varsa, semptomların başladığı 2 gün öncesinden başlayarak bulaşıcı olduğu kabul edilir. Eğer semptom yok ve test pozitif ise test tarihinden 2 gün öncesinden başlayarak bulaşıcı olduğu kabul edilir.

Covid-19 ile yeniden enfekte olursanız Covid-19 aşısı yaptırmalı mısınız?


Covid-19 ile ikinci ya da üçüncü kez enfekte olmak mümkündür. Bu nedenle Covid-19 enfekte olan kişilerin aşı olması önerilmektedir.

Covid-19’a karşı bağışıklık zamanla azalır mı?


Aşı kaynaklı bağışıklığın Covid-19’dan enfeksiyon ve ciddi hastalıklara karşı hala koruyucu olmasına rağmen, dört ay sonra azalmaya başladığı belirtilmektedir.

Omicron varyantında ölüm riski delta varyantına göre nasıldır?


Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişinin 28 gün içinde ölüm riski %0.27 iken, Omicron varyantında %0.11’dir. Örneğin, 60-69 yaş grubu için deltaya kıyasla Omicron’da bu oran %75 daha düşüktür.

YAZININ TAMAMI

Sağlık