Yeni yılın sabahında Filistin için destek yürüyüşü

Yeni yılın sabahında Filistin için destek yürüyüşü
Milli İrade Platformu'nun 308 üye kuruluşu, vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, yeni yılın ilk gününde "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşü için Galata Köprüsü'nde eylem düzenledi.

Milli İrade Platformu 308 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşe sabah namazından sonra Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Yeni Camii ve Süleymaniye Camii'den kortejler hareket etti. Köprüye çıkan yollar trafiğe kapatıldığı için katılımcılardan bazıları yürüyerek bazıları da deniz yoluyla alana ulaştı. Vatandaşlar sloganlar atıp, tekbir getirdi. Binlerce kişi Türk bayrağı, Filistin bayrağı, İsrail'i protesto eden pankartlarla Galata Köprüsü'ne akın etti.

Yürüyüşe, Filistin Büyükelçisi Fead Mustafa, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, AKP Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birçok bakan, milletvekili, ilçe belediye başkanı ile siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Kur'an-ı Kerim okunan programda Abdurrahim Karakoç'un "Kardan aydınlık" bestesi seslendirildi. Katılımcılar da cep telefonlarının ışıklarını açarak şarkıya eşlik etti.

dha-bae4de73c118628aab5e0a98cad256f8-7.jpg

Köprüde, 250 bin kişinin toplandığı bildirildi.

Filistin Büyükelçisi Fead Mustafa, "Biz Filistinli olarak kaybettiğimiz insanlar için acı çekiyoruz. Her zaman din ve siyasi haklarımız ebedi şekilde kalacaktır. Kudüs'e ve Mescidi Aksa'ya olan sevgimiz hiçbir zaman kırılmayacaktır. Yavrularımızdan birisi İsrail'in işgalini bitirip Kudüs'ün camilerinde bayraklarımızı dalgalandıracaktır. Direnişe zaferi kazanana kadar devam edeceğiz. Netanyahu katili ve bütün çeteleri tarihin çöplüğüne gidecektir. Bütün Türk halkına bizim davamızda birleştiği için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

İsrail’in çelik ithalatının yüzde 65’i Türkiye’den yapılıyor

Öte yandan Evrensel'in haberine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesi çağrılarına rağmen, MÜSİAD ve Çelik İhracatçıları Birliği üyesi patronlar İsrail için üretime devam ediyor. İsrail’in çelik ithalatının yüzde 65’i Türkiye’den yapılırken, MÜSİAD üyesi İÇDAŞ İsrail’e en çok çeliği ihraç eden patron olurken, MÜSİAD üyesi patronlar İsrail’e kablo, inşaat malzemesi de satıyor.

Ticaret hacmi de 1.41 milyar dolardan 8.91 milyar dolara ulaştı

Ayrıca Türkiye ve İsrail arasında 2002 yılında 1.41 milyar dolar olan ticaret hacmi 2022’de 8.91 milyar dolara kadar çıkmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) özel ticaret sistemi verilerine göre AKP iktidarının başladığı 2002 yılında Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 861.4 milyon dolar; İsrail’den ithalatı ise 544.5 milyon dolar idi. 2022’de ihracat 6.74 milyar dolara yükselirken ithalat da 2.17 milyar dolara çıktı. Ticaret hacmi de 1.41 milyar dolardan 8.91 milyar dolara ulaştı. Buna göre ticaret hacmi son 20 senede yüzde 532 artış gösterdi.

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde İsrail 29. sırada

Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler içinde ise İsrail 29. sırada bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, doğal gazın Avrupa’ya Türkiye'den ulaşmasına değinerek İsrail gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarımı konusunda adım atılacağı mesajını vermişti.

İsrail’in önceki başbakanı Lapid de geçtiğimiz yıl "Hükümet olarak Türkiye ile İsrail arasında havacılık bağlantıları kurulmasına yönelik bir anlaşmayı onayladık" demişti. Lapid, anlaşmayla birlikte artık İsrail’e ait hava yollarının İstanbul’a ve Türkiye'nin diğer noktalarına iniş ve kalkış yapabileceğini belirtmişti. (Kısa Dalga)

Gündem