Yeni Zelanda'da inek ve koyunların geğirmesine vergi getirilecek

Yeni Zelanda'da inek ve koyunların geğirmesine vergi getirilecek
Yeni Zelanda, sera gazı emisyonlarını azaltmak adına sıradışı bir önlem alacak. Metan gazı miktarını düşürmek adına inek ve koyunların geğirmesinden vergi alınacak, çiftçilere 'daha az geğirme' sağlayacak yemler için teşvik verilecek.

Yeni Zelanda hükümeti, ülkedeki en büyük sera gazı kaynaklarından biri olan metan gazını azaltmak için koyun ve sığır geğirmesine vergi getirmeyi planlıyor. Söz konusu planın hayata geçmesi halinde, hayvanların yol açtığı metan gazı salımı için çiftçilerden vergi alacak ilk ülke Yeni Zelanda olacak.

Nüfusu 5 milyonun biraz üzerinde olan Yeni Zelanda'da yaklaşık 10 milyon sığır, 26 milyon da koyun bulunuyor. Ülkenin toplam sera gazı salımının neredeyse yarısı, başta metan gazı olmak üzere tarımdan kaynaklanıyor.

Bununla birlikte, Yeni Zelanda'nın emisyonları azaltma planına daha önce tarım dahil edilmemişti. Bu da, hükümete küresel ısınmaya karşı daha fazla özlem alma çağrısı yapanlarına eleştirilerine yol açmıştı.

Yeni planı açıklayan İklim Değişikliği Bakanı James Shaw ise "Atmosfere saldığımız metan miktarını azaltmamız gerektiği açık ve bunu nasıl başaracağımız konusunda, tarımda etkili bir emisyon ücretlendirme sistemi kilit bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı.

Yasa teklifi, çiftçilerin 2025'ten itibaren gaz emisyonları için vergi ödemesini öngörüyor. Plan çerçevesinde, hayvanlarına metan azaltıcı yem vermeleri ve çiftliklerde emisyonları azaltabilecek şekilde ağaçlandırma yapmaları için çiftçilere teşvikler de yer alıyor. (Kısa Dalga)

Dünya