Pamukova tren faciasında ihlal kararı veren AYM: Kamu görevlileri yargılanmıyor!

Pamukova tren faciasında ihlal kararı veren AYM: Kamu görevlileri yargılanmıyor!
Anayasa Mahkemesi, 41 kişinin yaşamını yitirdiği 2004’teki Pamukova Hızlandırılmış Tren faciasının soruşturma ve yargılanması sırasında yeniden “yaşam hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, zamanaşımından düşen dava için, artık yeniden yargılama yoluna gidilmesinin mümkün olmadığına da işaret ederek başvuruculara 90’ar bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, 22 Temmuz 2004’te Pamukova’da yaşanan ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği “Hızlandırılmış Tren Kazası” ile ilgili başvuruda sorumlulukları bulunmasına rağmen “Kamu görevlilerinin hiç yargılanmadığını”, makinistlerin yargılandığı davanın da zamanaşımına uğradığını belirterek bu yöndeki bireysel başvuruda “yaşam hakkı ihlal edilmiştir” kararı verdi. Anayasa Mahkemesi benzer tespitini Ocak ayında verdiği kararda da yapmıştı.

Türkiye, 2018 yılında 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu Tren Kazası’ndan sonra açılan davada Devlet Demir Yolları yetkililerinin de yargılanmasını beklerken Anayasa Mahkemesi’nden bu davaya da ışık tutacak tespitlerin yer aldığı bir “ihlal” kararı geldi.

Anayasa Mahkemesi, 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesindeki “hızlandırılmış tren faciası”nda yakınlarını yitiren Burcu ve Yücel Demirkaya’nın başvurularını karar bağladı.

“SORUMLULAR TESPİT EDİLDİ AMA YARGILANMADILAR”

Yüksek Mahkeme, Pamukova’daki faciadan sonra düzenlenen bilirkişi raporları ve sonrasında ortaya çıkan delillerin, demir yolunda yeterli önlem alınmadığını gösterdiğini belirttiği kararında sorumluların yargılanmamış olmasını, yargılananlar için de etkin bir yargılama yapılmadığını şöyle aktardı:

“Kazanın ardından derhal başlatılan soruşturmada delillerin de süratle toplanarak olayın meydana geldiği şartların ortaya çıkarıldığı ve sorumluların tespit edildiği görülmüştür. Buna karşılık demir yolunun güvenlik bir şekilde işletilmesi için gerekli üstyapı teknik donanımı sağlama ve denetim konularında ve denetim konularında kusurları olduğu değerlendirilen kamu görevlileri hakkında açılan bir ceza davası bulunmamaktadır. Kusur ve sorumlulukları, yargılama sürecine katılan tüm adli birimler tarafından kabul edilen makinistler hakkındaki ceza davası ise zamanaşımı nedeniyle düşmüştür. Neticede, bu derecede vahim sonuçları olan bir olayda kusurlu oldukları bilirkişi raporlarıyla tespit edilmesine karşılık cezai sorumluluğuna yargı organlarınca kesin olarak karar verilen kimse bulunmamaktadır.”

Anayasa Mahkemesi, bu ifadelerle eleştirdiği yargılama süreci sonunda makinistler hakkındaki davanın aslında yeniden görülmesi gerektiğini, ancak zamanaşımı nedeniyle bunun mümkün olamayacağını belirttiği kararında başvuruculara tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkeme, yakınlarının yaşam haklarının ihlal edildiğini net ifadelerle aktardığı Burcu Demirkaya ve Yücel Demirkaya’ya ayrı ayrı 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Çorlu’da 2018 yılında meydana gelen ve 7’si çocuk, 25 kişinin yaşamını yitirdiği hızlı tren katliamı davasının dünkü duruşmasında da uzun yıllar sonra ilk tutuklama kararı verildi. Ancak yine de bu tutuklama kararının “sanığın ifade vermek için gelmiyor olmasına” dayandığı görüldü. (Kısa Dalga)

Gündem