Yeniden Refah Partisi'nden deprem konutları iddiası: "220 bin lira yerine 704 bin liraya yapılıyor, ihale iptal edilmeli"

Yeniden Refah Partisi'nden deprem konutları iddiası:  "220 bin lira yerine 704 bin liraya yapılıyor, ihale iptal edilmeli"
Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Avukat Erhun Karakuş, Elazığ depremi sonrasında Baskil ve Sivrice ilçelerinde yapılan konutların maliyetlerinin çok üzerine ihale edildiğini; daire başına 220 bin lira yerine 704 bin lira olarak belirlendiğini söyledi. İhalelerin iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Karakuş, aksi halde suç duyurusunda bulunacakların bildirdi.

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen depreminin ardından yıkılan konutların yerine 300 adet köy evi ve 5 adet ahırdan oluşan proje için ihale yapıldı. Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Avukat Erhun Karakuş; Baskil ve Sivrice köylerinde 300 adet köy evi ve 5 adet ahırdan oluşan projenin bir firmaya 182 trilyon TL’ye ihale edileceğini belirtti. Karakuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Biz buradaki 305 konut sayısını 182 trilyonluk ihale rakamına böldüğümüz zaman 80 metrekarelik, çelik konstrüksiyon bir köy evine hazineden çıkıp da müteahhite 704 bin lira gibi bir rakama ödeneceği kanaatine vardık. TOKİ'nin sonuç açıklama sistemindeki rakamlar da sayılar da bize bunu bildiriyor.

Nitekim biz bunun üzerine, sorumlu muhalefet anlayışıyla TOKİ'ye ve CİMER üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, -704 bin TL ödenmesi, dar zamandaki insanımızın, ülkemizin ekonomik durumu gündeme alındığında gerçekten fahiş bir rakam oluyor- dolayısıyla kendilerine e-mail atarak bu ihalelerin iptal edilmesi gerektiğini, iptal edilmediği takdirde bu ihaleye imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı bildirmiştik.

Şu an bize resmi cevabın gelmesini bekliyoruz. Nitekim 704 bin TL gibi bir rakamdan bahsediliyor buradaki yazıda. Biz bununla ilgili bir piyasa araştırması yaptığımız zaman çelik konstrüksiyon evin inşaatı temel dahil anahtar teslim metrekaresi 2 bin 200 TL gibi bir rakam veriliyor.

Bugün 200-220 bin lira gibi rakamlara yapılması gereken köy evlerine biz niçin 704 bin TL ödüyoruz. Ülke ekonomisi bu haldeyken, vatandaşımız bu haldeyken birilerini niçin zengin ediyoruz."

"TEK ÇİVİ ÇAKMADAN DAİRE BAŞI 166 BİN TL KAZANDILAR"

Erkuş, yapılanın sadece bununla kalmayıp, geçtiğimiz yıl Elazığ'da yapılan Zafran TOKİ konutlarında da daire başı 322 bin TL verilen ihalenin, ihaleyi alan firmanın alt yüklenici firmaya 156 bin TL verildiğini söyledi. Karakuş ihaleyi alan ana firmanın tek bir çivi dahi çakmadan daire başı 166 bin TL aldığını ifade ederek bunun hesabının sorulmasını istedi. Karakuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bununla da bitmiyor. Geçtiğimiz yıl 2020 Mayıs, Haziran aylarında yapılan Elazığ ili Zafran TOKİ konutları ihalesi ortalama daire başı 322 bin lira gibi rakamla bir firmaya ihale ediliyor ve o firma sahaya dahi girmeden, şantiye alanını dahi görmeden, sadece ihaleyi aldıktan sadece bir hafta 10 gün sonrasında gidip bir alt yüklenici ile sözleşme imzalıyor. Çivi dahi çakmadan 322 bin TL'ye aldığı konutu, 156 bin TL farklı bir alt firmaya, taşerona veriyor. İhalenin toplam rakamına baktığımız zaman, bu Zafran TOKİ konutlarında fazladan ödenen rakam 120 milyon. Şimdi geçtiğimiz dönem, geçtiğimiz ay yapılan Sivrice ve Baskil köy evleriyle beraber, Zafran TOKİ Konutlarının inşaat maliyetleriyle gerçek maliyeti ve ihale rakamlarını bir kefeye koyduğumuz zaman sadece iki ihalede, hazinenin cebinden, hazinenin kasasından fazladan 200 milyonun üzerinde bir rakam çıkıyor. Ve bu sadece bizim yakaladığımız, tespit ettiğimiz, rakamıyla emin olduğumuz iki ihalede böyle."

"FAZLADAN ÖDENEN PARALARIN HESABI SORULMALI"

Cumhurbaşkanının 'Elazığ'a 10 milyarlık yatırım yaptık' sözünü de hatırlatan Erkuş, şöyle konuştu:

"Demek ki siz bu ihaleleri hakkıyla yapmış olsaydınız, hazineden Elazığ'a 10 milyar değil de 4 milyar gibi bir rakam çıkacaktı. Elazığ'da bu gün yapılan konutlar yine yapılmış olacaktı ama yüzde 60 fiyat avantajı uygulanarak aynı konutlar yapılabilecekti. Dolayısıyla biz küçük bir ilde, Elazığ'da yapılan 20 bin konuttaki 6 milyar liraya yaklaşan bir israftan, fazla paradan söz ederken, milletimiz bu haldeyken, emeklimiz açlık sınırının altındayken, ülkemiz dış borç edinerek günü kurtarma politikaları yürütüyorken, 6 milyar lira fazladan ödenen paranın hesabının, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından, yetkililer tarafından, cumhuriyet savcıları tarafından bu ihaleye imza atanlardan sorulması gerekiyor" dedi.

 (SERRA TAYLAN/ANKA)



Gündem