Yer Bilimci Naci Görür anlattı: Depreme dirençli kentler nasıl oluşur?

Yer Bilimci Naci Görür anlattı: Depreme dirençli kentler nasıl oluşur?
Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bilinçli kentlerin oluşması için yapılması gerekenleri üç maddede sıraladı...

Naci Görür, 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' konulu sunumuyla özellikle bölgeyi etkileyen fay haritalarını, fayların hareketliliğini ve deprem üretme potansiyellerini, oluşabilecek depremlerin tahmini şiddetlerini ve bu muhtemel depremlerin yıkıcı etkisini azaltmak için gerek yerel yönetimlerin gerekse halkın yapması gerekenleri tüm detaylarıyla aktardı.

"Deprem dirençli kentler nasıl oluşur?"

Daha sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan Naci Görür "İskenderun’da deprem dirençli kentler oluşturma hakkında konuşurken yerel yönetim sistemimizin deprem açısından yanlış olduğunu söylemiştim.

Şimdi bu konuda bana sorular soruluyor. Tekrar söylüyorum: Evet bir deprem ülkesi olarak yerel yönetim anlayışımız problemli" dedi.

Görür, yerel yönetimlerin yapması gerekenleri de sıraladı:

Şu şekilde olmalıdır:

"1-Her kentin, veriye dayalı ciddi bir mikro-bölgeleme çalışması olmalı,

2-Belediye Başkanları, vali ve kaymakamlar deprem ve önlemleri ile ilgili konularda kurs ve zorunlu eğitim almalıdır,

3-Beledi Başkanı ve Belediye Meclisi’nin kentin fiziki gelişimi, büyümesi, mekan kullanımı, imar durumu, iskan durumu, vb hakkında karar alma yetkilerinin olmaması ve bu karalarda kentin MİKRO-BÖLGELEME verilerinin esas alınması gerekir. Unutmayın bu memlekette belediye meclisi kararıyla fay hatlarının yeri değiştirildi, sevgiyle." (Kısa Dalga)

Gündem