Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda meteoroloji mühendisi yok

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda meteoroloji mühendisi yok
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır’ın deyimiyle “Yerin 2 metre altından uzaya kadar uzanan çalışma alanı olan meteoroloji mühendisleri hayatın içinde bizzat uzmanlık alanları içinde olan kısımlarda yok…”

Son yıllarda peş peşe yaşadığımız ekstrem hava olayları hava durumunu da anlık takip etmemenize yol açtı. Sosyal medya tahmincilerinin “felaket senaryosu” tadındaki tahminleri de tabloya eklenince ‘meteorolojisiz günümüz yok’ neredeyse…

Yağmur tahminleri sel, sıcak tahminleri kuraklık, kar tahminleri ise hayatın donması gibi görülüyor artık…Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır’la geçen hafta yaptığım söyleşide buraya kadar olan bölümü hem podcast hem haber olarak yayımladık.

Madalyonun bir de öteki yüzü var. Çukurçayır’ın deyimiyle “Yerin 2 metre altından uzaya kadar uzanan çalışma alanı olan meteoroloji mühendisleri hayatın içinde, bizzat uzmanlık alanları içinde olan kısımlarda yok…”

Son olarak 26 Kasım 2023’te hatırlarsınız başta İzmir olmak üzere birçok kıyı kentinde deniz taşmıştı.

Deniz taşması birçok kentinde oldu ama Izmir’de çok vahim bir tablo ortaya çıktı. Deniz suyu yerleşim yerlerine kadar girdi ve orada kaldı bir süre. işte bu orada kaldı cümlesi bizi çarpık kentleşme konusuna getiriyor. Şehir planlaması kent planlaması yapılırken böyle bir tehlike nasıl göz ardı edilebilir?

“Güneş gören evde oturma hakkı”

Çukurçayır, bu soruya yanıt verirken önemli bir noktaya işaret etti. Türkiye’de İmar Kanunu’nda meteoroloji mühendisleri yok.

Kent yerleşiminde inşaat, elektrik, makine ve jeoloji mühendisleri görev yapıyor. Bu sayılan meslek dallarının görev yapması makul zaten… Ancak meteoroloji mühendislerinin olmaması eksiklik. Çukurçayır şöyle yorumluyor:

“Eğer bir şehirde hava kirliliği varsa sizin konumlanma hatanız var demektir. Hakim rüzgar yönüne göre yapılaşmamışsınız demektir…

Şehirlerinizde her yağmur şehir sellerine dönüşüyorsa meteorolojik parametrelere dikkat etmemişsiniz demektir. Binaları o yörenin meteorolojik koşullarına göre yapmanız gerekir. Her apartmandaki, her dairenin güneş görme hakkının insanlık hakkı olduğunu kabul etmeniz ve binalarınızı ona göre dizayn etmeniz gerek…

Bir şehir planlanırken meteorolojik parametrelerin dikkate alınması gerektiği bilinmiyor mu? Biliniyor ama pastadan pay vermemek için… Bir rant olayı da var. Bir meteoroloji mühendisi dere yatağına ev yapmasına imza atmaz….”

Randevu verilmiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirilmişti. Çukurçayır’ın verdiği bilgiye bu bakanlıkta meteoroloji mühendisi yok.

Uzay Ajansı’nın çalışmalarıyla ilgili bilgi almak için randevu talep ettiklerini ancak alamadıklarını belirten Çukurçayır, dünyada ise kriminoloji dahil birçok alanda meteoroloji mühendislerinin çalıştığını aktarıyor: “Avustralya’da toplumu gözlemişler adli olayların arttığı bir sıcaklık eşiği belirlemişler o sıcaklıktan sonra insanlar kavga ediyor ve karakolluk oluyor. Avustralya da emniyet teşkilatı o dönemlerde bütün izinleri kaldırıyor.”

Gündem