Yerli kömüre yüzde 100 zam geldi, kalite düştü: Kömür alırken nelere dikkat etmeli?

Yerli kömüre yüzde 100 zam geldi, kalite düştü: Kömür alırken nelere dikkat etmeli?
Havaların soğumasıyla birlikte temel ihtiyaçlardan biri olan ısınmayla ilgili faturalar cep yakmaya başladı. Tedarikçiler, ısınma için kömür kullananları kalitesiz ürünlere karşı uyarıyor. Kalitesiz kömürün insan sağlığına zararlarıyla ilgili uyarıda bulunan üreticiler merdiven altı kömür kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Doğalgaz, elektrik ya da kömür ısınma konusunda kullanılan farklı seçenekler bulunuyor. Son dönemde kömür fiyatlarındaki artış sebebiyle kömür üreticileri ucuza mal etmek için farklı yöntemlere başvurmaya başladı. Bu da merdiven altı üretemi arttırdı. Ancak kalitesiz kömür kullanımını ölümle sonuçlanacak riskleri barındırıyor. Bu nedenle kömür alırken katileli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kaliteli yerli kömürler ise orjinal kalorileri 4.500kkal/kg ve üzerindeki kömürler olarak tanımlanıyor. Mersin'de Pele Ticaret'in Kurucusu Mehmet Yoğurtçu, "Yerli kömürler 2021 senesinde daha ucuz ve kaliteli üretilirken, 2022'ye geldiğimizde yüzde 100 zamlanmasından dolayı kalitesi bozuldu" dedi. Kömürde merdiven altı üretimin risklerine dikkat çeken Yoğurtçu şunları söyledi:

"Farklı maddeler karıştırılan kalitesiz kömürlerin, hava kirliliği, akciğerler ve kalp üzerinde ciddi olumsuz etkileri bulunuyor. Özellikle astım gibi solunum rahatsızlıkları ile kalp hastalığı bulunan bireyler için önemli sorunlar oluşturuyor.

* Kömür alırken torbanın üzerinde mutlaka kalori değer, kül oranı, kükürt oranı, şişme endeksi değeri, nem oranı, ağırlığı, üretim ve nihai tüketim tarihi, üreticisi, adresi, telefon ve e-posta adresi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmeli.

* Kalitesiz kömür, belirli koşullar altında oksijen ve suyla tepkimeye girerek gazlaşır, karbonmonoksit ve hidrojen içeren hava gazı oluşur. Karbonmonoksit, solunum yoluyla insan vücuduna girer, zehirler. Baş ağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihinde bulanıklık, koma, depresyon görülebilir. Hatta bazen ölüme bile sebebiyet verebilir." (DHA)

Yaşam