Yeşil Sol Parti adayı gazeteci Ayşegül Doğan: Mevzu babam olunca işim daha da zorlaşıyor

Yeşil Sol Parti  adayı gazeteci Ayşegül Doğan: Mevzu babam olunca işim daha da zorlaşıyor
Yeşil Sol Parti Şırnak milletvekili adayı gazeteci Ayşegül Doğan, Şırnak’ta 4 milletvekilliğinin tamamını kazanacaklarını belirterek “Kürt meselesinin çözümü olmadan Türkiye'nin demokratikleşmeyecektir. Kürt meselesinin çözümü için çaba sarf edeceğim” dedi.

Uzun yıllar gazetecilik yapan Yeşil Sol Parti adayı Ayşegül Doğan, babası DEP milletvekili Orhan Doğan’dan çok şey öğrendiğini ifade ederek “Umarım ona layık olabilirim ve onu koruyabilirim. Halkla kurduğu bağlantının küçük bir örneğini göstermek bile benim için büyük bir gurur vesilesi olur” dedi.

2015-2016 sürecindeki acılarla nasıl yaşanabilir?

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Doğan, lise çağında Şırnak’tan Ankara’ya göç ettiklerini belirterek “Ancak bir Kürt ve siyasetçi Orhan Doğan'ın kızı olarak hiçbir zaman kabul görmedim” dedi. O dönemlerde Kürt siyasetinde yer alan birçok ailenin de benzer şeyler yaşadığını dile getiren Doğan, şunları söyledi:

“Çoğu ya sürgüne gitti, ya toprağın altına, ya da cezaevine girdi. Yani, yaşatmak istedikleri hayatı yaşayamadılar. Bu acıları anlatırken, kendi kişisel yaşanmışlıklarını anlatırken bile utanıyorum. Şu an Cizre’deyim. Özelikle insanlar bana 2015-2016 sürecinde yaşadıklarını anlattıklarında gerçekten kelimelerle tarif edemiyorum. Bu acılarla nasıl yaşanabilir? Hala bunları nasıl çözebiliriz ısrarı olan bir seçmen kitlesi var. İşte belki en zor soru bu, böyle bir seçmen kitlesinin karşısında, nasıl bir siyaset yapacağız. Bunun üzerinde düşünmek gerek. Bunun yol ve yöntemlerini örmek için buradan gelen istekler, talepler, beklentilerle birlikte çalışıyorum.”

Teklif Şırnak’tan geldiği için reddedemedim

Milletvekilliği adaylığı teklifinin Şırnak’tan geldiği için reddedemediğini ifade eden Doğan, “Burası benim için özel bir yer. Çeşitli zorunluluklar bizi ayırmış olsa da, buralıyım. Mesela, 2004'te Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri tahliye olduğu zaman, bizim en görkemli mitinglerimizden biri Cizre'de olmuştu ve üstelik organizasyon da yoktu. O sevgi selini hayatım boyunca unutamam. Aktif siyaset dediğimiz şey bizim gibi insanlar için daha çok adanmışlık. Bu böyle bir döneme, milletvekilliğine, belediye başkanlığına, başka bir şeye sığdırılamayacak bir şey" dedi.

orhan-dogan-gozalti.webp
Orhan Doğan'ın, 1994'de gözaltına alınırken çekilen fotoğraf o dönemin simgesi oldu

Hayalim doktor olup Cizre’ye dönmekti

Türkiye'ye dönmesinde DEP’in önemli bir rolü olduğunu söyleyen Doğan, şunları anlattı:

"Babamlar tutuklandığında ben de 1995'te yurt dışına gitmek zorunda kaldım. Üniversiteyi Türkiye'de okuma şansım ortadan kalkmıştı. Fransa Kürt Enstitüsü’nün organize etiği bir burs programı çerçevesinde Fransa’ya gittim. Fransa’ya gittiğimde daha 17 yaşındaydım. Çocukluğumda doktor, avukat falan olmak istiyordum. Her Kürt’ün bir doktor, avukat olma sevdası vardır. Çünkü bu iki meslekten çok mahrum ve yoksunduk. Hayalim doktor olup Cizre’ye dönüp ücretsiz sağlık hizmeti vermekti. Ama Fransa’ya gidince iletişim okumaya karar verdim ve gazetecilik okudum.

Ailemin teşvikiyle de bu alana ihtiyacımız olduğunu düşündüm. Sonra da Paris’te gazetecilik okudum ve birçok yerde staj yaptım. Arada bir Kürtçe okutmanlık da yaptım. Bu benim Kürtçe okuryazarlığımı sağladı. 2002'de Türkiye'ye döndüm, ülkeye dönme nedenim de DEP milletvekillilerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda yeniden yargılama süreçleri başlamasıydı. DEP'lilerin dayanışmaya ihtiyacı vardı. 2004'te tahliye oldular ve tahliye oldukları zaman da iletişim, parti siyaset danışmanlığı gibi gönüllü işler yaptım. Aslında siyaset benim hayatımdaydı. Bu teşvikle de siyasette bir görev, rol ve sorumluluk üslenmeye aday oldum.”

Gazetecilikten asla vazgeçmeyeceğim

Doğan, Meclis’te gazetecilerin hakları için de mücadele edeceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Biz gazetecilerin görevi, hakikati takip etmek, ortaya çıkartmak. Sizler bunun ağır bedellerini ödemiş bir gelenekten geliyorsunuz. Ben de bunun bir şekilde bedelini ödedim. Hakkımda bir soruşturma açıldı ve bir davaya dönüştü. O dava kapsamında ‘örgüt üyeliği’nden altı buçuk yıl hapis cezası aldım. Tüm gazetecilerin dosyası gibi benim dosyamda da hiçbir şey yoktu. Telefonlarım yılarca dinlenmiş ve fiziki, tekniki takibe alınmışım. Editörümle konuşmalarım var, program başlıklarım var. Şimdi Meclis’te başka bir boyutunu göreceğiz. Gazetecilik yapmaktan asla vazgeçmeyeceğim. Gündemlerimden biri bu bunun için ne yapabiliriz? Bununla ilgili nasıl bir model ortaya çıkartabiliriz?”

Temel motivasyonlarımdan biri kadın olmak

“Benim temel motivasyonlarımdan biri kadın olmaktır” diyen Doğan, kadın haklarını güvence altına alan 6284 sayılı yasaya yönelik tehlikeleri hatırlattı. Doğan, “Kadın kazanımlarını elde tutacak şekilde bir duruş sergileyeceğiz. Kürt meselesinin çözümü olmadan Türkiye'nin demokratikleşmeyecektir. Kürt meselesinin çözümü için çaba sarf edeceğim. Gazeteciliğin önündeki engelleri kaldırmak için de çabalar ortaya koyacağım" dedi.

Mevzu babam olunca işim daha da zorlaşıyor

Babasının yürüttüğü onurlu mücadeleyi kendisinin de sonuna kadar sürdüreceğini söyleyen Doğan, şunları kaydetti:

"Babamın yolundan yürümek gurur verici. Bir yanım yaprak döker, bir yanım bahar bahçe. Çünkü bu mesele hala ortada duruyor, pek çok kazanıma rağmen çok da acı var ve büyük fedakârlıklar var. Mevzu babam olunca işim daha da zorlaşıyor. Beklenti de daha çok yükseliyor. Onun adanmışlığı, onun efsaneleştirdiği bu mücadeledeki fedakarlığı ortadadır. Umarım ona layık olabilirim ve onu koruyabilirim. Ondan çok şey öğrendik. Halkla kurduğu bağlantının küçük bir örneğini göstermek bile benim için büyük bir gurur vesilesi olur. Onun istediği olan onurlu, adil, hakkaniyetli bir barışın sağlanamamış olması üzüntü vericidir. 90'lardan bu yana Türkiye'nin çok sayıda çatışma çözümü deneyimi oldu ama hiçbiri başarılamadı, hiçbiri nihayete erdirilemedi, hiç biri arzu edilen gibi olmadı."

Ekranlardaki Ayşegül’den farklı olmayacağım

Doğan, bir taraftan gazetecilik serüvenini de sürdüreceğini söyleyerek, şunları belirtti:

"Ekranlarda gördüğünüz Ayşegül'den farklı olmayacağım. Gazetecilik pratiğimi nasıl sergilediysem bir siyasetçi olarak sorumluluğumu aynı şekilde yerine getireceğim. Ayrıca ekranlarda kalmanın yollarını da zorlayacağım. Şırnak’ın sorunlarının artık göz ardı edilmesine müsaade etmeyeceğim. Çünkü burası özel politikaların gösterildiği bir alandır. Özellikle kadınlara, gençlere ve HDP seçmenine yönelik hep savaş politikalarının uygulandığı bir yer.”

Oy kullanmak yetmez, sandıklara da sahip çıkalım

Türkiye ve bölgede “sandık güvenliği” sorununu olduğuna dikkat çeken Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun için halkın sorumluluk alması gerekiyor. Şırnak’ta 4-0 yapacağız ve bundan benim hiç bir şüphem yok. İnsanlar kayyım uygulamalarından çok rahatsız. Seçmenlerimizden de şunu istiyoruz; Oyunuzu kullanın ama oyunuzun nereye gideceğine lütfen birleştirmelere kadar takip edin. Oy kullanmak yetmiyor, sandıklarımıza da sahip çıkmamamız lazım." (Kısa Dalga)

Politika