Yıldırım: TL’ye güvenen cezalandırılıyor

Yıldırım: TL’ye güvenen cezalandırılıyor
Ekonomim yazarı Servet Yıldırım, yüksek enflasyon nedeniyle küçük tasarrufçuların vadeli mevduatlardaki paralarının eridiğini belirtti.

Ekonomim.com yazarı Servet Yıldırım, AKP iktidarının liralaşma politikasına rağmen TL’ye güvenen tasarrufçuların cezalandırıldığını belirtti.

Yıldırım’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“TL’ye güvenmek demek tasarruflarınızı TL mevduata ya da diğer Türk Lirası cinsi borçlanma araçlarına yatırmaktır. Kur Korumalı Mevduat (KKM) Türk Lirası’na güvenmek demek değildir; aklı dövizde kalmış, yabancı paradan kopamayan yatırımcıların tercihidir. Oysa birikimleri Türk Lirası mevduatlarda değerlendirmek TL’ye güvenin en somut ve basit halidir. Ve Türk Lirası’na güvenip parasını TL’de tutan yatırımcı son 1.5 yıldır uygulanan negatif faiz politikası ile cezalandırılmıştır.

Hükümet geçen yıl defalarca “TL’ye güvenin” dedi. Mesela 24 Şubat 2022’de “vatandaşlarımızın Türk Lirası ve Türk Lirası cinsi varlıklara olan güveninin devam etmesinin ve riskli pozisyonlar almaktan kaçınmalarının her açıdan önemli olduğu değerlendirilmektedir" demişti. O gün bu açıklamaya güvenerek parasını Türk Lirası vadeli mevduata yüzde 20 faizle yatıran bir küçük tasarruf sahibi 12 ay sonunda 100 lirasını 120 lira yaptı. Ancak bu dönemde enflasyon yüzde 55 oldu. Yüzde 20 faiz kazancına karşın tüketici fiyatları ise yüzde 55 artı. Yani tasarrufunun satın alma gücü reel olarak 54 liraya indi. Diğer bir deyişle o günkü 100 lirası bugün 54 lira oldu.

“Mevcut politikalar ve uygulamalar TL’ye güvenen küçük tasarruf sahiplerini cezalandırmaktadır. Yüksek miktarda parası olan pazarlıkla bankalardan daha yüksek faiz oranı alabilse bile onların da enflasyona karşı korunduğunu söylemek mümkün değildir. KKM ise seçim ekonomisinin bir aracı olarak seçim öncesi kurda aşırı hareket yaşanmamasına hizmet etmekten başka bir şeye yaramıyor. TL yatırımcısını enflasyona karşı korumak gibi bir iddiası zaten yok çünkü adı üzerinde kur korumalı. KKM ile mevduat sahibine enflasyon oranının üzerinde getiri sağlayacağı değil, kur artışı kadar getiri sağlayacağı taahhüt edilmiştir. TL yatırımcısının korunması sadece ve sadece enflasyon karşısında korunarak, yani reel faiz kazanarak mümkün olur. Tasarruf edenler ise bu imkandan yoksun bırakılmışlardır.” (Kısa Dalga)

Ekonomi