Yine tarikat yine çocuk ölümü: 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak neden öldü?

Yine tarikat yine çocuk ölümü: 12 yaşındaki Abdulbaki Dakak neden öldü?
Üç gündür kayıp olarak aranan Abdulbaki Dakak (12), gönderildiği kaçak Kuran kursunun yanındaki ahırda asılı bulundu. Çocuğun, ailesine “Bu kursa gitmek istemiyorum” dediği ancak zorla gönderildiği öne sürüldü.

Şanlıurfa’da kayıp olarak aranan 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak, ailesinin gönderdiği Semerkand Vakfı'nın denetiminde olan medresenin yanındaki ahırda ölü bulundu.

Çocuğun zorla Kuran kuruna gönderilmesi üzerine intihar ettiği ileri sürülürken, Şanlıurfa Valiliği olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Aile ne diyor?

Artı Gerçek'ten Ali Güzel'e konuşan Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonunda görevli bir avukat, “Savcıyla yaptığımız görüşmede olayın intihar olduğu yönünün ağır bastığı bilgisine ulaştık. İstismar konusunda detaylı bir inceleme yapılmış ancak buna dair bir emare yok. Yine cebir izi ya da şiddet gördüğüne dair bir emare de yok” diye konuştu. Şanlıurfa Barosu Abdulbaki Dakak’ın ölümüyle ilgili hukuki sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Aile baskısı iddialarını yalanlayan Dakak’ın bir yakını, 12 yaşındaki çocuğun daha önce intihar girişiminde bulunmadığını söyledi. Dakak’ın yakını, “Bildiğim kadarıyla herhangi bir sorunu ve daha önce intihar girişimi yok. Burası Semerkant Vakfına yakın, biz de tarikata yakınız. Zaten gittiği yerde eğitim veren hoca da bizim akrabamız” şeklinde konuştu.

Dakak’ın medreseye zorla gönderildiği sorusuna “Öyle bir şey yok” yanıtını veren yakını, “Kim ister ki çocuğu bu duruma gelsin” dedi.

Gazeteci Yetim: Kuran kursu kaçak

Gazeteci Mehmet Yetim, valiliğin aksine olayın intihar olmadığını savundu. 12 yaşındaki çocuğun ölümünün şüpheli olduğunu aktaran Yetim, Cumhuriyet'ten İrem Karataş'a yaptığı açıklamada “Çocuğun kayıp olduğunu öğrendiklerinde neden en yakın çevreye bakmadılar? Kuran kursunun 6-7 metre yakınındaki ahıra bakılmadan hastanelere su kanallarına bakılıyor. 12 yaşındaki bir çocuk nasıl kendini asar? Kuran kursu müftülüğe ya da Diyanet’e bağlı değil. Kaçak olarak inşa edilmiş ve kaçak olarak eğitim veriyor. Ortalama yüz çocuğun olduğu bir Kuran kursu. Burası 2018 yılında açılmış. Bu Kuran kursunun finansörü kimler? Bu çocuk o Kuran kursunda ne yaşadı öğrenmemiz gerekiyor" dedi.

Tanal: Diyanet açıklama yapsın

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ise Abdulbaki Dakak’ın şüpheli ölümünü Meclis’e taşıyarak kapsamlı araştırma yapılması için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na başvurdu. Tanal, "Çocuğun hangi baskılara maruz kaldığı detaylı bir şekilde araştırılmalı. Bu, şüpheli bir ölümdür. Bu yurtların Diyanet kontrolünde olması gerekiyor. Diyanet’ten izinleri var mı, yoksa merdivenaltı bir yer mi, gerekli denetimler yapıldı mı bilemiyoruz. Diyanet bir açıklama yapmalıdır" diye konuştu.

Özkan: Çocuğum ne yaptılar sana?

UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Genel Başkanı Saadet Özkan’ ise Twitter'dan şunları yazdı: "Çocuğum ne yaptılar sana. Abdülbaki Dadak neden öldü, bir sene kaldığı sözde dini kurumda ne yaşadı. Uzmanlar gidip çocuklara güvence verip neler olduğunu araştırdılar mı. Kapalı kurumlardan çok korkun. İçinde neler oluyor, neler bitiyor asla bilinmeyen yerlerden korkun. Çocuğu intihara sürükleyen nedenler nelerdi. #AbdülbakiDadakNedenÖldü."

ekran-resmi-2023-06-16-06-46-53.png

Gündem