YKS'de en büyük kabusu onlar yaşadı: Geç kalanlar

YKS'de en büyük kabusu onlar yaşadı: Geç kalanlar
Milyonlarca gencin geleceğini etkileyecek olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) büyük heyecan vardı. Kimliğini unutanlar ya da geç kaldıkları için sınava giremeyenler büyük üzüntü yaşadı.

3 milyon 250 bin kişinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı nedeniyle adayla da aileleri de heyecanlı bir gün yaşadı. Sınav pek çok yerde sorunsuz tamamlanırken sınava yetişemedikleri için içeri alınmayanlar bir senelerini kaybetti.

İSTANBUL

- Bakırköy Anadolu Lisesi'nde sınava giren bir öğrenci geç kalınca içeri alınmadı. Sınava giremeyen öğrenci annesine sarılıp dakikalarca gözyaşı döktü.

- İstanbul'da sınav heyecanının yaşandığı merkezlerden olan İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi önü sabahın ilk saatlerinden itibaren öğrenci ve yakınlarıyla doldu. Bir süre yakınlarıyla birlikte okul önünde bekleyen öğrenciler, görevlilerin ikaz etmesinin ardından içeri girdi. Sınava giren öğrenciler kadar heyecanlı olduğu gözlenen bir babanın, içeri giren kızına 'çıkışta beni telefonla ararsın' demesinin ardından, 'telefon sende baba' şeklinde aldığı cevap çevredekileri gülümsetti.

Girişte görevliler tarafından evrakları kontrol edilen öğrenciler, üst aramasının ardından sınava girecekleri salonlara yönlendirildi. Bazı öğrenciler, sınav salonuna sokulması yasak olmasına rağmen yanlarında getirdikleri elektronik eşya, kalem, kâğıt ve aksesuarlarını emanete bırakarak içeri girebildi.

Okul kapısı saat 10.00'dan itibaren kapanırken, sınava son anda yetişen iki öğrenci 30 saniye kala içeri girebildi. Okul önünde bekleyen veliler, kapı kapanmadan içeri girebilmek için koşturan iki öğrenciye alkışlarla destek verdi.

- Bahçelievler Mehmet Akif Çok Programlı Lisesi’nde bir öğrenci, sınava 5 dakika geç kaldı. Bunun üzerine görevliler öğrenciyi içeriye alamayacaklarını bildirdi. Bir süre içeri girmek için görevlilerle tartışan öğrenci, kapı kapanınca dışarıda kaldı. Görevlilerin içeri girmesini fırsat bilen genç, demir kapının üzerinden atlayarak okula girdi. O anlar ise cep telefonu kamerasına yansıdı.


- Avcılar’daki Sabancı 50’nci Yıl Anadolu Lisesi’ndeki sınava kapılar kapandıktan sonra gelen ve içeri alınmayan bir aday "Üniversiteyi bitirmiştim, ikinci kez denemek istemiştim" derken, sınav salonuna kadar giden ancak üzerinde hiçbir kimlik bulunmayan bir kadın ile üzerinde TC kimlik numarası bulunmadığı için kabul edilmeyen eski ehliyetle gelen bir erkek aday salondan çıkarıldı. Buradaki sınava iki kızı üniversitede okuyan Serpil Ercan da geldi. Kızları tarafından başarı dilenerek sınava alınan anne, küpelerini çıkarırken, "Kendimi denemek istedim. Alacağım puana göre hareket edeceğim" dedi.
- Hemen yakındaki Abdulkadir Uztürk Ortaokulu’nda saat 10.00’da kapıların kapatılmasından sonra gelen Emirhan Korkmaz, görevlilere içeri alınması için ısrar etti. Kapatılan demir kapının arasına ayağını koyarak sıkıştıran Korkmaz, "Sınava giremezsiniz" uyarısına rağmen açılan bahçe kapısından içeri girdikten kısa süre sonra çıkarıldı. Aynı okula gelen bir başka aday da "Saat 10.15’e daha çok var" demesine rağmen içeri alınmadı.

ANTALYA

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde adaylara 'Son 2 dakika' uyarısı yapıldıktan sonra koşarak gelenler oldu. Son dakika gelenlerden Aydın Adıyaman, salona giriş yapmak isterken, kapıda bekleyen polis memuru küpelerini çıkarması gerektiğini söyledi. Küpelerini çıkarmakta güçlük çeken Adıyaman'a polis memuru da yardımcı oldu. Ancak Adıyaman, sınav merkezine girdikten sonra yanlış yere geldiğini fark edip geri çıktı. İlahiyat fakültesinde sınava gireceği bildirilen Adıyaman, emanete bıraktığı küpelerini almak için masada bir süre bekledi. Sınava gireceği merkeze doğru 100 metre koşan Adıyaman, kapının 2 dakika önce kapandığını öğrendi.

AMASYA

YKS'ye girmek için Akbilek Mahallesi Hakimiyet Caddesi'ndeki eğitim fakültesine gelen Efe Zile, nüfus cüzdanını evde unuttuğunu fark etti. Zile, okul önünde bekleyen İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı motorize trafik polisinden yardım istedi. Öğrenciyi motosikletle İl Nüfus Müdürlüğü'ne götüren polis, geçici kimlik belgesini almasının ardından yeniden okula getirerek sınava yetiştirdi.

DÜZCE

YKS öncesi okulda tuvalete giden Ayşenur Boz (18), sınava başlama anonsunu duyunca koşarken merdivenden düştü. Başını yere çarpan Boz, hastanede tedaviye alındı.

Olay, Nusrettin Mahallesi'ndeki Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde meydana geldi. YKS'ye gireceği sınıfta yerini alan Ayşenur Boz, sınav başlamadan hemen önce lavaboya gitti. Bu sırada okulda sınava başlama anonsu yapıldı. Sınıfa koşarak gitmeye çalışan Boz, merdivenden düşerek başını yere çarptı. Sınav görevlilerinin ihbarıyla okula gelen sağlık ekipleri, Boz'a ilk müdahalede bulundu. Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Ayşenur Boz, tedaviye alındı.

MERSİN

Mersin'de 112 okulda 40 bin 96 üniversite adayı, YKS'nin ilk ayağı olan TYT'ye girdi. Saat 10.15'te başlayacak sınav öncesi kapılar, 10.00'da kapandı. Üniversite adayları, salonda ter dökerken aileleri de dışarıda bekledi. Akdeniz ilçesindeki Tevfik Sırrı Gür Anadolu Lisesi'nde de sınav heyecanı yaşandı. Ahmet Tayan, kapıların kapanmasından birkaç dakika sonra trafik polisinin motosikletiyle okula geldi. Motosikletten inip koşarak okul bahçesine giren öğrenci, kapıda kaldı. Geç kaldığı için trafik polisiyle geldiğini söyleyen Tayan, salona alınmadı. Tayan'ı, polis memuru teselli etti.

Kimliğini kaybettiği için sınava geç kaldığını belirten Ahmet Tayan, "1 dakika geç kaldım ancak içeri almadılar. Kimliğimi kaybetmişim, gidip nüfus müdürlüğünden çıkardım. Sağ olsun trafik polisi yardımcı oldu, yine de yeterli olmadı. Sınava ilk defa girecektim, 1 yılım boşa gitti. Çok üzgünüm" dedi.

ADANA

Seyhan ilçesindeki İsmet İnönü İlkokulu'nda da adaylar, salonlara girerken, aileleri heyecanla bekleyip, dua etti. Sınava giriş için kapılar kapandıktan sonra 10.13'te okula gelen Nardan Bedircan, "Ben 10.15'te direkt sınava giriş yapılacak sandım. O zaman neden 10.15 yazıyor? Geçemez miyim? Lütfen izin verin" diyerek yetkililerle tartıştı.

Okul müdürü İsmail Karaoğlu ise "Sınav 10.15'te başlıyor ama sınava girmen için kaçta okulda olman gerektiği evrakında yazıyor" diyerek sınava alamayacağını söyledi.

Yakınları ile birlikte tekrar okul önüne gelen Nardan Bedircan, bu kez polis memurlarını ikna etmeye çalıştı. "Neden geç kaldın?" sorusuna "İşim vardı" yanıtını veren Bedircan, yetkililere yaptığı ısrara sonuç alamayınca okul önünden ayrıldı. (DHA)

OSMANİYE

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek Ayşe Sabancanlı, kimliğini yakınlarının kendisini getirdiği otomobilde unuttu. Okula alınmayan öğrencinin yakınlarına polisler ve çevredekiler ulaştı. Sabancanlı, kimlik getirilince sınava girebildi.

ANKARA

Ankara'da Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde 3 dakika geciken Cenk Bahçe içeri alınmadı. Bahçe, "Ben kendimi denemek için girecektim. Bugün olmadı maalesef. Artık yarın şansımızı deneyeceğiz. Yani 3 dakika ile geç kalmak kötü bir durum. Yetişmek için elimden geleni yaptım, koştum ama olmadı. Görevliler beni doğal olarak içeri almadı; çünkü onlar da görevini yapıyor" dedi.

Gündem