YSK Başkanı Akkaya, eleştirilere yanıt verdi: Somut dosya yok, genel prensipleri hatırlattım

YSK Başkanı Akkaya, eleştirilere yanıt verdi: Somut dosya yok, genel prensipleri hatırlattım
İmamoğlu'na verilen cezayla ilgili "Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez" diyen YSK Başkanı Akkaya, 'ihsası rey' eleştirilerine yanıt verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya, Ekrem İmamoğlu'na verilen cezaların ardından tartışılan cumhurbaşkanı adaylığı konusuyla ilgili açıklamalar yaptı.
Habertürk yazarı Kübra Par'a konuşan Akkaya, "Adaylık süreci kesinleşmeden cezası kesinleşirse yerine başka bir aday gösterebilirler. Fakat kesinleştikten sonra listeye dokunmamız mümkün değil. Seçime girer ama kazansa bile mazbatası verilmez" demişti.

Siyasi bir yorum kesinlikle yapmadı

Akkaya'nın bu açıklamasına 'ihsas-ı rey' yorumları yapıldı. Kübra Par, bugünkü yazısında Akkaya'yla ikinci kez yaptığı görüşmeyi aktardı. "Sayın Akkaya da röportajda yalnızca genel prensipleri sıraladı. Siyasi bir yorum kesinlikle yapmadı. Röportajı önyargılı biçimde okuyanlar Akkaya’nın muhalefete İmamoğlu ile ilgili gözdağı verdiği şeklinde ileri yorumlar yaptılar! diyen Par'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

"YSK Başkanı “Ceza alan bir aday yarıştan çekilmez ve seçimi kazanırsa mazbata alamaz ama seçimler 45 gün sonra yenilenir” dedi.

“Adayken ceza aldığı için kendi arzusuyla yarıştan çekilirse, kalan adayın yine de yüzde 50+1 alması gerekir ki bu bir tür referandumdur” dedi.

Elbette o genel kuralı anlattı.

Ama bir düşünün, sizce bu millet bir aday seçim takvimi açıklandıktan sonra yargı eliyle devre dışı bırakılmaya çalışırsa ne tepki verir? Kime oy verir, kimi cezalandırır?

YSK Başkanı’nın açıklama yapmasını eleştiren hukukçular da oldu.

Örneğin Prof. Dr. Ersan Şen “Bu dava bir gün YSK Başkanı’nın önüne gelebilir. O nedenle yargı sürecini etkileyecek şekilde yanıt vermesi yanlıştır” dedi.

Dün Sayın Akkaya ile yeniden konuşma imkânı buldum.

İhsas-ı rey yani tarafını belli etme yönündeki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

“Önümüzde somut bir olay veya dosya yok. Ben genel prensipleri hatırlattım. Anayasa ile beraber 6271 sayılı Cumhurbaşkanı seçimi kanunun 4. Maddesindeki düzenlemeleri anlatmaya çalıştım. Somut bir kişi, olay ya da dosya ile ilgili görüş belirtmedim” dedi."

Yazının tamamı

Gündem