YSK toplantısından çıkan sonuç: Deprem bölgesinde eksiklikler var ama giderilecek

YSK toplantısından çıkan sonuç: Deprem bölgesinde eksiklikler var ama giderilecek
Depremden felaketinden sonra, YSK’nın bu durumu gerekçe göstererek seçimlerin yapılmasını erteleyip ertelemeyeceği konuşulurken YSK’nın bugünkü toplantısında “Eksikliklerimiz var ama giderilecek” sonucu çıktı. Kurul Başkanı, bölgeden gelen raporlar doğrultusunda Kurul üyelerine 45 dakika sunum yaptı ve eksikliklerin giderileceğini söyledi.

ERSAN ATAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün yaptığı toplantıda, deprem felaketinden etkilenen 11 il ve 140’ün üzerindeki ilçedeki teknik eksikliklerin giderilebilecek boyutta olduğu sonucuna vardı. YSK Başkanı Ahmet Yener Kurul üyelerine bölgeden gelen raporları özetledi ve eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Kısa Dalga’nın edindiği bilgilere göre; Deprem felaketinden sonra bu felaketin sonuçlarını gerekçe göstererek seçimleri erteleyip erteleyemeyeceği tartışılan YSK’da bugün kritik bir toplantı yapıldı. Toplantıda, YSK’nın deprem bölgesine gönderdiği personelinden gelen bilgilere ilişkin rapor değerlendirildi. Rapora ilişkin sunumu YSK Başkanı Ahmet Yener yaptı.

Yener’in sunduğu belirtilen raporda öncelikle il ve ilçe seçim kurularının kullanmakta oldukları binaların fiziksel durumlarına yer verildi. Raporun bu bölümünde 11 il ve 140’a yakın seçim kurulu binasının kullanılmasında önemli bir güvenlik riski bulunmadığı belirtildi. Raporda, özellikle oy verme günü ile takip eden gecede sayım ve döküm işlemleri sırasında konteyner ihtiyacı olabileceği vurgulandı. Bu konteynerlere ihtiyacın özellikle Hatay'da doğabileceği, seçim kurullarının bulunduğu binaların bahçe ya da yakınlarına konteyner kurulması yoluna gidilebileceği vurgulandı.

Raporun bir başka bölümünü de özellikle oy verme gününde büyük önem taşıyacak olan SEÇSİS ve DYS (Doküman Yönetim Sistemi) sistemleri oluşturdu. Raporda her iki sistemin de işler durumda olduğu yine de ek tedbirler alınması gerektiği belirtildi.

Raporun seçim malzemelerine ilişkin bölümünde ise oy verme gününde kullanılacak kabin gibi malzemelerde kırılma meydana geldiği, bunların da merkezden gönderilmesinin uygun olacağı kaydedildi.

YSK Başkanı: Eksiklikleri gideriyoruz

Raporu özetleyen YSK Başkanı Ahmet Yener’in, Kurul üyelerine yaklaşık 45 dakika sunum yaptığı, deprem nedeniyle alınacak önlemleri paylaştığı öğrenildi. Yener’in bu aşamada, bazı il ve ilçelerde jeneratör, konteyner, bilgisayar gibi ihtiyaçlar doğduğunu, bunları gidereceklerini söylediği belirtildi.

Kurul, bu sunumdan sonra toplantının devamında, seçim genelgeleri üzerinde çalışmaya başladı. Bu çerçevede, sandık kurulu genelgesi, adaylıkların nasıl kesinleştirileceği, seçime girecek siyasi partilerin hangileri olacağının belirlenmesi gibi konuları içeren, geçen yıllardaki genelgelerin seçim kararına göre güncellenmesi için çalışmalar yürütüldü. Ancak seçim kararı henüz alınmadığı için seçim sürecindeki işletilecek sürelerin daha sonra genelgelere işleneceği öğrenildi.

Özel Haber