YSK yetkilisi: İnce’ye verilmiş ve verilebilecek oylar geçerli

YSK yetkilisi: İnce’ye verilmiş ve verilebilecek oylar geçerli
Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından “Yurtdışında verilmiş ve Pazar günü yurt içinde verilecek olası oyların geçerli kabul edilip edilmeyeceği?” sorusuna YSK’dan bir kaynak, “Hem yurt dışında verilmiş, hem de Pazar günü yurt içinde verilecek oylar geçerli oy hanesine yazılacaktır” değerlendirmesini yaptı. CHP’nin YSK Temsilcisi Yakupoğlu da Muharrem İnce’ye verilmiş ve verilecek oyların geçerli kabul edileceğini, bunun tartışmasız olduğunu” belirtti.

ERSAN ATAR

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini açıklamasının ardından “Yurtdışında verilmiş ve Pazar günü verilecek oyların nasıl değerlendirileceği” sorusu gündeme gelmişti. Yüksek Seçim Kurulu’ndan bir yetkili, “Hem yurt dışında verilmiş, hem de Pazar günü yurt içinde verilecek oylar geçerli oy hanesine yazılacaktır” değerlendirmesini yaptı.

İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından birçok soru gündeme geldi. Bunlardan ilki, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılacak oy pusulalarının yenilenip yenilenmeyeceği, bir başka ifadeyle İnce’nin isminin pusuladan çıkarılıp çıkarılmayacağı” oldu. Oy pusulalarının basılmış olması nedeniyle ve adaylıkların kesinleşerek Resmi Gazete’de yayınlanmış olmasından dolayı oy pusulalarında bir değişiklik olmayacağı, bunun yasal ve pratik olarak da mümkün olmadığının altı çiziliyor.

YSK yetkilisi: Geçerli oy hanesine yazılacaktır

İnce’nin adaylıktan çekilmesinden sonra belki de en kritik soru şu oldu: Yurt dışında oy verme işlemleri tamamlandı ve yurt dışı oyları Ankara’ya getirildi. Pazar günü yapılacak seçimlerde kullanılacak oy pusulalarında da Muharrem İnce’nin ismi ve fotoğrafı yer alacağına göre İnce’nin hanesine “evet” veya “tercih” mührü basılması olası. Bu durumda yurt dışı veya yurt içi oyları geçersiz olur mu?

YSK’dan bir yetkili Kısa Dalga’nın bu sorusuna, “Hem yurt dışında verilmiş, hem de Pazar günü Sayın İnce’ye yurt içinde verilecek oylar geçerli oy hanesine yazılacaktır. Daha fazla görüş belirtemem” yanıtını verdi. Aynı yetkili, İnce’nin YSK’ya henüz resmen bir başvurusu olmadığını, olsa bile bunun “geçerli – geçersiz oylar” yönünden bir değişikliğe neden olmayacağını kaydetti.

CHP Temsilcisi Yakupoğlu: Her durumda oyları geçerli

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da Kısa Dalga’nın aynı yöndeki sorusunu yanıtlarken şu ifadeleri kullandı:

“Muharrem beye yurt dışında verilmiş ve Pazar günü yurt içinde verilebilecek oylar seçim sonuçlarında ‘geçerli oy’ olarak kabul edilecektir ve sandık tutanaklarında geçerli oy hanesinde yer alacaktır.”

Yakupoğlu, İnce’nin açıklamasından sonra konunun YSK’da değerlendirilip değerlendirilmediği yönündeki sorumuza da “Böyle bir değerlendirme yapılmadı, yapılmasına gerek de yok. Oldukça net bir durum” yanıtını verdi.

Yüzde 50+1’in hesaplanmasında önemli

Muharrem İnce’ye yurt dışında verilmiş veya yurt içinde verilebilecek oyların geçerli veya geçersiz kabul edilmesi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda sonuçlanacak olması durumunda ayrıca önem taşıyordu. Çünkü YSK yüzde 50 + 1 oy hesabını, “geçerli oyların yüzde 50+1’i” üzerinden yapıyor.

Bu durumda seçim sonuçları açıklanırken Muharrem İnce’ye yurt dışında verilmiş veya yurt içinde verilebilecek oylar geçerli kabul edileceğinden yüzde 50+1 oy İnce’ye de verilmiş geçerli oyların toplamı üzerinden hesaplanacak. İnce’ye verilmiş ve verilecek oylar geçersiz sayılacak olsaydı yüzde 50 + 1’in sayısal değeri düşecek, bu durum ilk turda seçimi önde bitirecek aday lehine olacaktı.

Özel Haber