Yunanistan ile Suudi Arabistan deniz altı veri hattı kuruyor

Yunanistan ile Suudi Arabistan deniz altı veri hattı kuruyor
Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulmasına dünyanın 'barışmayı' tercih ettiği Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Avrupa turuna çıktı. Selman Atina'da, 'Doğudan Akdeniz'e veri Koridoru' koridoru için imza attı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (MbS), muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesi sonrasında ilk Avrupa turuna çıktı. MbS, ilk durağı olan komşu Yunanistan'da, deniz altı veri hattı kurulması dahil bir dizi stratejik anlaşma imzaladı.

'Doğudan Akdeniz'e veri Koridoru' (East to Med data Corridor) adı verilen hat, Avrupa ve Asya'yı bağlayacak. Veri hattı, Suudi MENA HUB ve Yunan şirketi TTSA tarafından inşa edilecek.

MbS'nin Atina temaslarında, Suudi Arabistan'ın Avrupa'ya daha ucuz yeşil enerji tedarik etmesi amacıyla iki ülke arasında enerji nakil hattı kurulması ihtimali de ele alındı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ortak basın toplantısında konuşan MbS, "Yunanistan üzerinden Avrupa'nın güneydoğusuna daha ucuz yenilenebilir enerji tedarik edebiliriz" dedi.

Miçotakis ise ziyareti, "bölgesel gelişmeleri ve iki ülke arasında başta ekonomik işbirliği olmak üzere ilişkilerin nasıl ilerletilebileceğini ele almak" konusunda bir "fırsat" olarak niteledi.

Ziyarette Suudi Arabistan ile Yunanistan arasında enerji ve askeri işbirliği anlaşmaları da imzalandı.

Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan ancak özellikle de Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında derinleşen enerji krizinde uluslararası alanda yeniden kabul görmeye başlayan MbS, Yunanistan'ın ardından Fransa'ya gidecek.

Gezi, Suudi veliaht prensinin 2018'deki Kaşıkçı cinayeti sonrası Avrupa Birliği üyesi ülkelere ilk ziyareti olma özelliğini taşıyor. Suudi Arabistan'ı fiilen yöneten Selman, Ortadoğu dışındaki son resmi ziyaretini 2019'da Japonya'ya gerçekleştirmişti.

Bununla birlikte, Miçotakis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz sene içinde Riyad'ı ziyaret ederek MbS ile görüşmüştü. Veliaht Prens, Türkiye'yi de ziyaret etmişti. (Kısa Dalga)

Dünya