Yunanistan'da elektrik adımı: Faturadaki ek maliyetin yüzde 60'ı geri ödenecek

Yunanistan'da elektrik adımı: Faturadaki ek maliyetin yüzde 60'ı geri ödenecek
Komşu Yunanistan'da hükümet, artan elektrik fiyatları için harekete geçti. Mayıs-aralık arasında faturalara yansıyan ek maliyetlerin yüzde 60 geri ödenecek, tüketicilere 600 euroya kadar para iadesi yapılacak. Plan, elektrik şirketlerinin ek kârına yüzde 90 vergi ile finanse edilecek.

Enflasyonun yüzde 8.9'la son 28 yılın en yüksek seviyesine çıktığı komşu Yunanistan'da, muhafazakâr hükümet artan elektrik fiyatları konusunda harekete geçti. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in açıkladığı yeni devlet yardımı paketi çerçevesinde, aralık ile mayıs ayı arasında elektrik faturalarına yansıyan ek maliyetlerin yüzde 60'ı geri ödenecek.

YILLIK GELİRİ 45 EURONUN ALTINDA OLAN HERKESE GERİ ÖDEME

Buna göre haneler, devletten 600 euroya kadar geri ödeme talep edebilecek. Bu devlet yardımı, yıllık geliri 45 bin euronun altında olan tüm tüketiciler için geçerli olacak. Mayıs ve haziran ayları için de, 300 kilowatt saatin üzerine çıkan tüketim artışı için de yüzde 50 oranında para iadesi yapılacak.

ŞİRKETLERE 'DAYANIŞMA PAYI' ADIYLA VERGİ

Geri ödeme, elektrik faturası sahiplerinin banka hesaplarına doğrudan yatırılacak. Yunanistan Başbakanı, planın finansmanı için elektrik şirketlerinin enerji krizi sırasında elde ettiği ek kârdan 'dayanışma payı' adı altında yüzde 90 oranında vergi kesileceğini açıkladı.

'AVRUPA'NIN ÇÖZÜMÜNÜ BEKLEMEYECEĞİZ'

Miçotakis, artan elektrik ve enerji fiyatları konusunda Avrupa Birliği'nin alması planlanan önlemleri beklemeyeceğini söyledi. "Rusya'nın Ukrayna işgali ve devam eden savaş tüm dünyayı, Avrupa'yı ve ülkemizi etkiliyor. Savaş sadece füzeler ve bombalarla yürütülmüyor, aynı zamanda enerji de bir silah olarak kullanılıyor" diyen Miçotakis, "Yunanistan Avrupa'nın çözümünü beklemeyecek, zira bu çok uzun sürüyor. Hane halklarının ve işyerlerinin içinde bulunduğu zorluk daha fazla bekletilemez" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya