Yunanistan'da siyasi rüzgar değişiyor: İktidar partisinin büyük seçim yenilgisi

Yunanistan'da siyasi rüzgar değişiyor: İktidar partisinin büyük seçim yenilgisi
Yunanistan'da 15 Ekim Pazar günü gerçekleşen yerel seçimlerin ikinci turunda, sürpriz sonuçlar yaşandı. Mayıs ve haziran aylarındaki parlamento seçimleriyle geçtiğimiz pazar günü yapılan yerel seçimlerin birinci turundan zaferle çıkan iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi (YD) partisi, ikinci turda hayal kırıklığı yaşadı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, yerel seçimlerin ikinci turunda, ekonomik kriz yıllarında gerileme sürecine giren Yunanistan'ın üçüncü büyük partisi olan PASOK birçok noktada başarı elde etti.

Yüzde 56 oy aldı

YD, başkent Atina ve Selanik dahil olmak üzere birçok bölgede mağlup oldu. Atina'da Başbakan Kiryakos Miçotakis'in yeğeni ve mevcut Belediye Başkanı Kostas Bakoyiannis, seçimlerin ikinci turunda rakibi Haris Doukas'a karşı kaybetti. Doukas, oyların yüzde 56'sını alarak Atina'nın yeni belediye başkanı oldu.

6 bölgenin sadece birini YD adayı kazandı

YD ayrıca Selanik'te de bağımsız aday Stelios Angeloudis'in yüzde 67 oy oranıyla zafer kazanmasıyla sarsıldı. Parti aynı zamanda altı vilayetin beşini kaybetti ve sadece Mora Yarımadası'nda başarı elde etti. Yunanistan'da toplam 13 bölge valiliği bulunuyor ve altı bölgenin sadece birinde YD'nin desteklediği aday kazandı.

'İlerici güçlerin muhteşem zaferi' değerlendirmesi

Başbakan Miçotakis, seçim sonuçlarını yorumlarken, yüksek orandaki oy kullanımına dikkat çekti ve "Hükümetin ayakları yere basmalı" dedi. Ayrıca, yeni yerel yöneticilerle iş birliği yapma gerekliliğine vurgu yaptı. Ana muhalefet partisi SYRIZA ise seçim sonuçlarını "ilerici güçlerin muhteşem zaferi" olarak değerlendirdi ve Miçotakis'in kibrini eleştirdi.

'Halkın gönderdiği net bir mesaj'

YD'nin kayıplarını 'iktidar yorgunluğu', son dönemdeki doğal afetler ve Başbakan Miçotakis ile yakın kurmaylarının 'kibirli tavırları' ile ilişkilendiren Yunanistan basınına göre, bu sonuçlar, ülkedeki siyasi dinamiklerde önemli bir değişikliğin habercisi olabilir. Uzun yıllar boyunca iktidarda kalan PASOK'un da tekrar güçlenmeye başladığı görülüyor. Haziran ayında oylarını neredeyse ikiye katlayan parti, dün ülkenin birçok noktasında seçim başarıları elde etti.
PASOK - Değişim Hareketi Başkanı Nikos Androulakis, yerel seçimlerin ikinci tur sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada sonuçların 'halkın gönderdiği net bir mesaj' olduğunu söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya