Yunanistan'daki yangınlarda ölenlerin sayısı 5'ye yükseldi, sağcı bakandan 'Türk ajanı' iddiası geldi

Yunanistan'daki yangınlarda ölenlerin sayısı 5'ye yükseldi, sağcı bakandan 'Türk ajanı' iddiası geldi
Yunanistan'daki yangınlara dair açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Voridis, "Yangının sebebi Türk ajanları mı, hayvan besleyicileri mi yoksa manyak bir kundakçı mı bu değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da süren orman yangınlarından yaşamını yitirenlerin sayısı 5'e yükseldi

GazeteDuvar'dan Nikolaos Stelya'nın haberine göre; Yunanistan basınına konuşan sağcı Devlet Bakanı Makis Voridis, yangınlara ilişkin 'dış güçler2 açıklamasında bulundu.

Uluslararası antlaşmalara göre gayri askeri statüde olan Rodos Adası'ndaki yangınlara dikkat çeken gazeteci, Bakan Voridis'e "Bazı insanlar özellikle turizmimizin mücevherlerinden biri olan ve askerden arındırılması istenen adalar arasında yer alan Rodos'u merak ediyor. Asimetrik bir saldırıyla karşı karşıya olduğumuzu düşünüp düşünemeyeceğimizi merak edenler var. Sizin görüşünüz nedir?" diye sordu.

Voridis ise, soruyu şu ifadeler ile yanıtladı: "Yangının sebebi Türk ajanları mı, hayvan besleyicileri mi yoksa manyak bir kundakçı mı bu değerlendirilecek. Bu konunun, Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nı ilgilendirdiğini düşünüyorum."

Muhalefetten 'odak değiştirme' eleştirisi

Voridis'in açıklamaları, Yunanistan muhalefetinin tepkisini çekti. Muhalif yayın organları, bu açıklamaları 'hükümetin kamuoyunun dikkatini dağıtmaya yönelik bir girişim' olarak değerlendirdi.

Ana muhalefet partisi SYRIZA Parlamento Grubu Başkanı Socrates Famellos, önleme, hazırlık ve kapsamlı bir planın önemini vurgulayarak, doğal afetlerin etkilerini azaltmaya yönelik adımların atılmasını talep etti. SYRIZA, aynı zamanda acilen Atina'da siyasi liderlerin Cumhurbaşkanı'nın önderliğinde bir araya gelip yangın meselesini görüşmesini istedi.

Volos'taki yangın askeri üstte patlamaya neden oldu

Yunanistan'da Volos'ta büyüyen orman yangını, Nea Anchialos'ta bulunan Yunanistan Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 filosunun bulunduğu üsse yaklaşarak büyük patlamalara yol açtı.

Kathimerini gazetesi, hava üssündeki bir mühimmat deposunda art arda patlamaların yaşandığını duyurdu.

Gazetenin haberine göre, söz konusu depoda F-16'ların silahları ve ağır mühimmatı bulunuyor. Yetkililer üssü tahliye etmeye başladı.

Open isimli haber kanalına göre, uçaklar, alevlerin tehdit ettiği üsten havalanmaya başladı.

Kathimerini, sahada 1.000 ve 2.000 kiloluk bombaların, HAARM füzeleri gibi özel silahların bulunduğu bilgisini aktardı.

Patlamalardan dolayı hiçbir yangın söndürme gücü karadan ya da havadan müdahalede bulunamadı. Güçlü patlamalar, bölgede birçok evin ve dükkanın camlarının kırılmasına ve birçok bölge sakininin evlerini terk etmesine neden oldu.

Dünya