Yunanistan'dan 2023 mesajı: İlişkiler seçim sonucuna bağlı değil

Yunanistan'dan 2023 mesajı: İlişkiler seçim sonucuna bağlı değil
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimin 2023 seçimlerii muhalefet kazansa da dinmeyeceğini söyledi. Dendias, "İlişkilerdeki sorunun Erdoğan olduğuna inanlar kendilerini kandırıyor" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile son dönemde tırmanan gerilimin 2023 seçimlerinden sonra dineceğine inanmadığını söyledi. Kathimerini gazetesi ile bir söyleşi yapan Dendias, "İlişkilerdeki sorunun Türkiye Cumhurbaşkanı olduğuna ve o giderse provokasyonun ortadan kaybolacağına inanlar kendilerini kandırıyor" dedi.

BAHÇELİ'NİN HARİTASINI DEĞERLENDİRDİ

Dendias, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye ülkü ocakları tarafından hediye edilen ve Ege adalarının önemli bir kısmının Türkiye toprağı gibi gösterdildiği haritaya ilişkin soruya yanıtında, "Farklı koşullar altında benzer bir olay renkli veya absürd olarak değerlendirilebilirdi. Fakat mevcut atmosfer düşünüldüğünde, özellikle de Erdoğan'ın müttefikinden gelmesi nedeniyle, endişe verici ve tehlikeli" diyerek şu yorumu yaptı:

'YUNANİSTAN KARŞITLIĞI MUHALEFETTE DE VAR'

"Bu durum, komşu ülkede Yunanistan'a karşı milliyetçi söylemin tırmandığı şablona oturuyor. Bu söylem sadece hükümet çevreleriyle sınırlı değil; aynı zamanda muhalefetin bir kısmı tarafından da benimsenmiş görünüyor. Bu söylemin kısmen, 2023 seçimleri öncesinde Türkiye'de oluşmaya başlayan kutuplaşmayla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki sorunun Türkiye Cumhurbaşkanı olduğuna ve o giderse provokasyonun ortadan kaybolacağına inanlar kendilerini kandırıyor."

'KONU KİŞİSEL DEĞİL'

"Konu kişisel değil ve hiçbir zaman olmadı da" diyen Dendias, "Bu milliyetçi tırmanışın, bir kısmı eskiden ülkemize olumlu bakan Türkiye toplumuna sıçrama riski de var. Son dönemdeki bu değişim aynı zamanda anketlere de yansıyor" ifadelerini kullandı. Birkaç yıl önce Türkiye'ye geldiğinde durumun böyle olmadığını belirten Dendias, "2019'da özel bir ziyaret için İstanbul'a gittiğimde Türkiye vatandaşlarının sergilediği misafirperverliği hiç unutmayacağım" diye konuştu.

'ESKİDEN AŞIRI SAYILACAK SÖYLEMLER RESMİ DOGMAYA DAHİL EDİLİYOR'

Dendias, Türkiye'de halkın büyük bir kısmının Avrupa'da bir gelecek istediğine hâlâ inandığını söylerken, "Fakat mevcut koşullar altında ikili ilişkilerin gelişmesi için anlamlı bir alan yok gibi görünüyor. Aynı zamanda, Türkiye'deki revizyonizm sürekli yeni teoriler üretiyor. 'Mavi Vatan' veya adaların silahsızlandırılması ile egemenlikleri arasında bağ kurulması gibi eskiden aşırı veya absürd görülen pozisyonlar, aşamalı olarak Türkiye devletinin resmi dogmasına dahil ediliyor" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya