Yunanistan'ın geri ittiği 208 kaçak göçmen İzmir'de kurtarıldı

Yunanistan'ın geri ittiği 208 kaçak göçmen İzmir'de kurtarıldı
İzmir'in Menderes, Karaburun, Foça ve Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 208 göçmen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve hak örgütleri bu konuda Yunanistan'ı defalarca uyarmasına rağmen denizde göçmenleri geri itme vakaları halen yaşanıyor. İzmir'in Menderes, Karaburun, Foça ve Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen göçmen Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, dün gece saatlerinde Menderes, Karaburun, Foça ve Çeşme ilçesi açıklarında farklı noktalarda lastik botlarda göçmenlerin olduğu bilgisi üzerine bölgeye harekete etti. Ekipler, Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen 4 ilçede toplamda 208 göçmeni karaya çıkardı.

Karaburun ve Dikili açıklarında da yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik botlardaki, 184 kaçak göçmen ile göçmen kaçakçısı olduğu değerlendirilen 1 şüpheli yakalandı. Göçmenler işlemlerin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Geri itme tartışması

Yunanistan sahil güvenliği tarafından geri itme vakalarına ilişkin haberler, 2020'den beri uluslararası basında yer alıyor.

Haberlere göre Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelliyor, hatta zarar veriyor.

Yunanistan'ın geri itme Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok insan hakları kuruluşu da gündeme getirdi. Bu kuruluşların raporlarında Yunanistan'ın Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç'teki kara sınırlarını geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığı yer alıyor.

Yunan sınır birimlerinin aşırı güç kullandığı, darp ettiğini söylerken, tanıklar ve gözlemciler gerçek mühimmat kullanımı, yasa dışı gözaltı ve Türkiye'ye sistematik geri itmeler de dahil çok sayıda hukuk ihlaline işaret ediyor. (Kısa Dalga)

Gündem