Yurt dışından getirilen telefonların kullanım harçları 20 bin TL oldu: Yurt dışından cep telefonu almak daha mı pahalıya gelecek

Yurt dışından getirilen telefonların kullanım harçları 20 bin TL oldu: Yurt dışından cep telefonu almak daha mı pahalıya gelecek
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan harç tutarı yüzde 50 artırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan harç tutarı yüzde 50 artırıldı, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu.

'492 Sayılı Harçlar Kanununa Bağlı Tarifelerde Yer Alan Maktu Harç Tutarlarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar'ın yürürlüğe konulmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karar kapsamında, 02.07.1964 tarihli, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (9) sayılı tarife "Sürücü belgesi harçları" başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı, "Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı" ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.

Yurt dışından cep telefonu almak daha mı pahalıya gelecek?

BBC Türkçe'deki habere göre Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergileri nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu.

Bunun için alınan harç, 2017 yılında 149 TL'ydi. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla birlikte IMEI kayıt harcı 6 yılda 134 katına çıkmış oldu.

Bu kararla birlikte ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL’lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek.

Fakat pahalı cep telefonlarında yurt dışından telefon alıp kaydettirmek hâlâ bir miktar daha ucuz.

Örneğin İngiltere’de 1.749 sterline (58 bin TL) satılan bir iPhone 14 Pro Max 1 TB’ı alıp Türkiye’de kaydettirmek isteyen bir kişinin cebinden toplam 78 bin TL çıkmış olacak.

Bu telefonun Türkiye satış fiyatıysa 86 bin TL. (Kısa Dalga)

Ekonomi