Yurtdışına giden öğrenci ve akademisyene 'vatandaş diplomatlık' görevi

Yurtdışına giden öğrenci ve akademisyene 'vatandaş diplomatlık' görevi
Cumhurbaşkanlığı, devlet bursu ile yurtdışına giden öğrenci ve akademisyenlerden ‘vatandaş diplomat’ olmalarını istedi.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan proje için “Vatandaşlarımızın ülkemizi ‘hakikat mücadelesi’nde yalnız bırakmayacağına inancım tamdır” dedi.

Proje için hazırlanan ve burslu öğrenci ve akademisyenlere dağıtılması için YÖK’e gönderilen ve bilinmesi gerekenlerin sıralandığı kitapçıkta, “Yargının yürütme karşısında tam bağımsız olduğu bir hukuk sistemine sahip olan Türkiye, yargı bağımsızlığı olan örnek ülkeler arasında yer almaktadır” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Vatandaşların Türkiye’ye yönelik olumlu algının tahkim edilmesi, zengin kültürümüzün yansıtılması ve dış politika tezlerimizin sağlıklı, etkin ve doğru bir şekilde anlatılması” amacıyla, “Vatandaş Diplomat” projesini başlatmıştı. Proje kapsamında hazırlanan “Vatandaş Diplomat El Kitabı”, 4 Haziran’da, İletişim Başkanlığı’nda tanıtılmıştı.

Tanıtım programından sonra İletişim Başkanlığı’nın, 11 Haziran 2024’te YÖK ve Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdığı öğrenildi.

“Yeni kamu diplomasisi anlayışı”

İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir imzalı yazıda şöyle denildi:

“Küreselleşme ve bilgi-iletişim teknolojilerindeki dönüşümlerin sonucu olarak küresel siyaset ve iletişim süreçleri daha doğrudan bir hale gelmiş, tek yönlü ve devlet/hükümet odaklı ‘geleneksel kamu diplomasisi’ anlayışı terk edilerek vatandaşların, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin kamu diplomasisi faaliyetlerinde etkin rol aldığı ‘yeni kamu diplomasisi’ anlayışına geçilmiştir.

Bu değişim neticesinde yurtdışına giden öğrencilerimiz ve bu konuda yetiştirilen kamu görevlileri başta olmak üzere yabancı halklarla teması olan tüm vatandaşlarımız birer ‘vatandaş diplomat’ haline gelmiştir.”

Yazıya, Vatandaş Diplomat El Kitabı’nın Türkçe-İngilizce, Türkçe-Almanca, Türkçe-Arapça ve Türkçe-Fransızca versiyonları da eklendi. El Kitabının, “yakın dönemde devletin sağladığı burs ve diğer imkanlar vasıtasıyla yükseköğretim ve araştırma amacıyla yurtdışına gönderilen öğrenci ve akademisyenlerin bilgi ve istifadelerine sunulması” istendi.

whatsapp-image-2024-06-26-at-20-24-25.jpeg

Erdoğan: "Ülkemizi yalnız bırakmayın"

İletişim Başkanlığı’nın yazısı YÖK tarafından tüm üniversite rektörlüklerine iletildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, el kitabı için kaleme aldığı takdim yazınında; “Dezenformasyonun ve manipülasyonun giderek yaygınlaştığı günümüz dünyasında, vatandaşlarımızın ülkemizi ‘hakikat mücadelesi’nde yalnız bırakmayacağına inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise kitapçıkta; “Vatandaş diplomatlarımız olarak sizler de bulunduğunuz ülkelerde ülkemizin doğru şekilde yansıtılmasına katkı sağlayabilir; ülkemize ilişkin asılsız ve temelsiz iddialar karşısında hakikatleri dile getirebilirsiniz” değerlendirmesini yaptı.

Kitapta; yurtdışına giden öğrencilerden ve akademisyenlerden “Vatandaş diplomat” olarak şunları bilmeleri istendi:

“. Vatandaş diplomat, kendisine atfedilen resmi bir sorumluluk veya görev olmadan insandan insana kamu diplomasisi faaliyeti yürüten kişidir. Yabancı halklarla teması olan her bir öğrenci, sporcu, iş insanı, sanatçı, akademisyen ya da bilim insanı vatandaş diplomattır.

. Türkiye, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünden etnik bölücü terör örgütü PKK/KCK’ya, aşırı solcu terör örgütü DHKP-C’ye, El Kaide ve DEAŞ gibi dini istismar eden terör örgütlerinden; ’17 Kasım’ ve ASALA gibi terör örgütlerine kadar terörizmin farklı biçimleriyle yıllardır mücadele etmektedir. Türkiye, Yabancı Terörist Savaşçılar (YTS) kaynaklı tehditlere karşı alınan önlemlerle birlikte küresel çalışmalara aktif katkı sağlamaktadır.

‘FATF tavsiyelerine tümüyle riayet etmek için…’

. Türkiye, OECD’nin küresel kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele organı olan Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) üyesidir. Türkiye, FATF tavsiyelerine tümüyle riayet etmek için terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda mevzuatını ve uygulamalarını sürekli gözden geçirmektedir.

. Türkiye, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ile temel hak ve özgürlüklere saygının tam olarak sağlanması konusunda birçok reformu hayata geçirmiştir.

. Anayasa’nın 90. maddesine göre; ‘Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır.’

whatsapp-image-2024-06-26-at-20-24-25-1.jpeg

‘Türkiye, CEDAW’a taraf olmuştur’

. Türkiye, 1985’te Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne (CEDAW) taraf olmuştur.

. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı başta olmak üzere; AGİT belgeleri ve AB müktesebatıyla uyum sağlamak amacıyla düşünce ve ifade özgürlüğü, dernek kurma ve toplanma hürriyeti, din özgürlüğü, yargının işleyişi, sivil-asker ilişkileri, ekonomik, kültürel haklar gibi alanlarda mevzuatımızda gerekli değişiklikler yapılmıştır.

. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanının getirilmesi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Kamu Denetçiliği (ombudsmanlık) gibi kurumların kurulması da bu kapsamda yapılan değişikliklerdendir.

. Türkiye, Kasım 2003’te ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne Ek 6 Numaralı Protokol’ü onaylamıştır. Ölüm cezasını her koşulda kaldıran 13 Numaralı Protokolün onay işlemleri de Şubat 2006’da tamamlanmış ve anılan Protokol ülkemiz açısından yürürlüğe girmiştir.

. Mayıs 2008’de yürürlüğe giren ‘Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la düşünce ve ifade özgülüğü alanında ilerleme kaydedilmiştir.

. Yargının yürütme karşısında tam bağımsız olduğu bir hukuk sistemine sahip olan Türkiye, yargı bağımsızlığı olan örnek ülkeler arasında yer almaktadır.” (Haber Merkezi)

Gündem