‘Zayıflama karışımı’na karşı eczacılardan uyarı: Tamamen bitkisel demek, masum demek değil

‘Zayıflama karışımı’na karşı eczacılardan uyarı: Tamamen bitkisel demek, masum demek değil
Sivas’ta zayıflamak için aldığı toz karışımı kullanan bir kişinin hastanelik olması, dikkatleri “zayıflama karışımları”na çevirdi. Eczacılar, “Tamamen bitkisel demek, masum oldukları anlamına gelmez” uyarısı yaptı.

Sivas’ta, zayıflamak için aktardan aldığı toz karışımı kullanan bir kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir” dedi.

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan yazılı açıklama yaparak, uzman olmayan kişiler tarafından verilen gıda takviyesi ürünlerinden kaynaklı ölümler yaşandığı uyarısında bulundu. Saydan’ın bugün yaptığı açıklama şöyle:

“Gıda takviyesi adı altındaki ilaçların internet, aktar, market gibi yerlerde reklamlarının yapılıp kontrolsüz şekilde satılması halk sağlını olumsuz yönde etkiliyor. İsminin gıda takviyesi olması o ürünün ilaç olmadığı anlamına gelmez. İlaçlar ve bitkisel ürünler, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani bu ürünleri en iyi bilenler eczacılardır ve bunları kullanırken mutlaka eczacınıza danışmanız gerekiyor. İlaç, belirli dozlarda doğru alım yoluyla, hastalığı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan kimyasal maddedir. Alım yolu ne olursa olsun, vücuda alınacak maddenin mutlaka çok sayıda kontrolden geçmesi gerekir. Hele de oral yolla alınan tablet, kapsül ve sıvı formlardaki ürünlerin kontrol aşamaları çok daha fazladır. Bunların Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmasından sonra, doğru elden halka sunumu hayati önem taşır.

“Bitkisel demek, masum demek değil”

Ürünlerin tamamen bitkisel, doğal ürün, mucizevi çözüm şeklinde piyasada reklama açık şekilde satışını eleştiren Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu tip ürünlerin standart bir tanımı ve dozu olmadığından, var olan hastalığı iyileştirmediği gibi, ilerde doğabilecek tedavisi mümkün olmayan sorunlara zemin hazırlayabilir. Yani tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir… Halk sağlığı için, başta en çok kullanıcıya sahip e-ticaret platformları olmak üzere kanunlara ve vatandaş sağlığına aykırı şekilde internet üzerinden takviye edici gıda gibi masum bir ismin arkasına saklanarak pazarlanan bitkisel ilaçların ve münhasıran eczanelerimizde satılması gereken ilaçların satışlarının ilgili kurumlar tarafından durdurulması ve bu tip ilanların engellenmesi lazım.” (ANKA)

Sağlık